Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Ricoh verliest kort geding tegen politie

Ricoh heeft het kort geding tegen de Nationale Politie verloren. Deze rechtszaak had moeten voorkomen dat Canon printers en kopieerapparaten kon leveren aan de politie. [slide]Ricoh heeft volgens de kortgedingrechter in Den Haag niet voldoende kunnen aantonen dat er fouten zijn gemaakt bij de beoordeling van de offertes door de politie. Ook kon Ricoh niet onderbouwen waarom de procedure onvoldoende transparant was.

Ricoh stelde dat de politie in de beoordeling van zijn inschrijving een te laag aantal punten heeft gegeven ten opzichte van Canon. Kiezen voor Ricoh zou veel meer voordelen bieden dan de politie heeft onderkend, zo meent het bedrijf. Daarnaast zou de boordeling niet transparant zijn geweest, omdat individuele beoordelaars ten tijde van de gunningsprocedure elkaar beïnvloed hebben tijdens een gezamenlijke vergadering. Dat is de verklaring die Ricoh geeft voor de lage beoordeling van zijn voorstel, aldus Computable.

Vordering afgewezen
De rechter stelt dat het niet beoordeelbaar is of in de systematiek van de politie het juiste aantal punten aan de inschrijvers is toegekend. Hiervoor is kennis nodig van alle inschrijvingen en deze kennis heeft de rechter niet. Ricoh heeft daarnaast niet voldoende aangetoond dat de beoordelingscommissie de gunningsystematiek onjuist heeft toegepast. Ricoh heeft verder nagelaten om in een eerder stadium bezwaren te uiten tegen de vermeende onvoldoende transparante procedure, daarom verliest dit argument zijn kracht. De rechter wijst om deze redenen de vordering af.

Aantal jaar gaande
De politie is al een aantal jaar bezig om nieuwe printers en kopieerapparaten aan te schaffen. In september 2013 verbood de rechter, na protest van Ricoh, een eerdere gunning aan Canon. De criteria voor marktconformiteit van de inschrijvingen waren niet duidelijk genoeg opgesteld in het bestek. Dat vond de rechter destijds onverenigbaar met het transparantiebeginsel in het aanbestedingsrecht. De politie moest vervolgens een nieuwe, aangepaste aanbesteding uitschrijven die in maart 2014 op de markt kwam.  De aanbesteding werd recent opnieuw door Canon gewonnen, maar Ricoh spande wederom een kort geding aan. Deze rechtszaak heeft Ricoh verloren. Het is nog niet duidelijk of het bedrijf in hoger beroep gaat. Het gaat om een vijfjarig contract met een waarde van 17,5 miljoen euro.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres