Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Rijk komt gemeenten tegemoet met 777 miljoen euro

Nederlandse gemeenten krijgen in totaal 777 miljoen euro ter compensatie van gemaakte kosten en verminderde inkomsten door de coronacrisis. Met het geld moeten regionale overheden de dienstverlening aan burgers op peil houden.

Gemeenten deden dit jaar al verschillende keren een noodoproep omdat zij hun inkomsten zagen teruglopen en kosten zagen stijgen. Daarom verleent het Rijk voor de tweede keer dit jaar steun aan gemeenten. In totaal hebben zij nu 1,5 miljard euro aan steun ontvangen. Het nieuwe steunpakket moet ervoor zorgen dat GGD’en voldoende financiële middelen hebben om hun taken uit te voeren, en dat lokale voorzieningen beschikbaar blijven. Het gaat dan om het behoud van buurthuizen en de inzet van BOA’s. Om tot de afrekening van de meerkosten en de kosten van de inhaalzorg voor Jeugd en Wmo te komen wordt nu onderzoek gedaan.

Zorgen over financiën gemeenten
Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën laten ook weten zich zorgen te maken over de financiële positie van gemeenten. “De voorlopige gegevens van de gemeenten over 2019 baren het kabinet, en in het bijzonder de staatssecretaris van Financiën en mij, als fondsbeheerders zorgen. Deze gegevens laten namelijk zien dat de financiële positie van gemeenten in 2019 verder verslechterd is. Het exploitatietekort is opgelopen van – € 197 miljoen in 2018 naar – € 768 miljoen in 2019”, schrijven zij aan de Tweede Kamer. Over 2019 heeft circa 60 procent van de gemeenten een tekort, waarvan circa 25 procent voor het derde jaar op rij.

Het kabinet neemt een aantal maatregelen om de financiële druk in kaart te brengen en te verlichten. Zo zal er in 2021 en 2022 respectievelijk 70 en 160 miljoen euro extra voor gemeenten te besteden zijn omdat het Rijk de opschalingskorting voor gemeenten schrapt. Daarnaast moet eind dit jaar duidelijk worden hoeveel extra geld er nodig is om de Jeugdwet goed uit te blijven voeren. Ook daartoe stelt het kabinet een onderzoek in.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link