Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Rijksbrede inkoop moet voortaan duurzaam, sociaal en innovatief zijn

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) hebben onlangs de nieuwe Rijksbrede inkoopstrategie ‘Inkopen met Impact’ naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. Waar de afgelopen jaren de nadruk lag op rechtmatig en efficiënt inkopen, moet de inkoop voortaan ook bijdragen aan het realiseren van maatschappelijke doelen.

Bij die maatschappelijke doelen gaat het met name om een beter klimaat en een inclusieve samenleving waarin ook plek is voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Jaarlijks wordt er door het Rijk voor ruim 10 miljard euro ingekocht aan goederen en diensten, met die inkoop kunnen en willen wij een verschil maken”, aldus minister Ollongren op Rijksoverheid. Staatssecretaris van Veldhoven vult aan: “Voor het klimaat en voor een gezonde toekomst moeten we zorgvuldiger omgaan met onze grondstoffen. Minder gebruiken, meer hergebruiken. Ik vind dat we als Rijksoverheid daarin voorop moeten lopen en hiervoor ook onze inkoopkracht moeten gebruiken. Zodat zaken goed zijn voor ons milieu én voor mensen. In de praktijk zie ik dat duurzaam inkopen werkt. Het maakt verschil als de overheid zegt: Zo wil ik het.”

Kantelpunt

De nieuwe inkoopstrategie markeert een kantelpunt binnen het Rijk. Rechtmatig en efficiënt inkopen blijven belangrijk, maar daarnaast krijgt het toevoegen van maatschappelijke waarde in elke inkoopopdracht een prominente plek. “Het doel hiervan is om actief bij te dragen aan de uitvoering van het beleid van dit kabinet en om het maatschappelijk effect bewust en gericht te maximaliseren”, benadrukt Ollongren in genoemde Kamerbrief.

De complete Rijksbrede inkoopstrategie is hier te lezen.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres