Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Rijksinkoop veroorzaakt 18 procent Nederlandse klimaatvoetafdruk

Rijksinkoop veroorzaakt 18 procent van de totale Nederlandse klimaatvoetafdruk. Dat concludeert het RIVM in nieuw onderzoek naar overheidsinkoop en de Nederlandse klimaatafdruk. Het is voor het eerst dat het RIVM heeft berekend hoeveel overheidsinkoop bijdraagt aan de uitstoot van broeikasgassen.

Het RIVM komt tot de conclusie op basis van gegevens over de rijksinkoop in 2019. Toen kocht de Nederlandse overheid voor 85 miljard euro aan producten en diensten in. Dat is 15 procent van het totaal ingekochte aantal producten en diensten in Nederland. Daarnaast nam het RIVM het landgebruik en gebruik van grondstoffen onder de loep. 23 procent van het grondstoffengebruik en 9 procent van het landgebruik is nodig voor de producten en diensten die het Rijk inkoopt. Vooral catering vraagt veel landgebruik, bijvoorbeeld voor de productie van vlees.

Milieu-impact meten

Volgens het RIVM laat het onderzoek zien dat de overheid een substantiële bijdrage kan leveren aan de energietransitie, de overgang naar een circulaire economie en biodiversiteitsverlies kan terugdringen door landgebruik in de keten te monitoren. Samen met twee adviesbureaus ontwikkelde het RIVM een meetmethode waaruit blijkt hoeveel overheden uitgeven, waaraan zij hun geld besteden en wat de milieu-impact is. Zo kunnen overheidsorganisaties die impact vervolgens verkleinen via MVI.

Bron: RIVM, LC.nl

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link