Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van die advertenties wordt de redactie betaald die het nieuws op deze website verzorgd. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Rijksoverheid gaat gebruik Kaspersky uitfaseren

Het kabinet heeft bekendgemaakt het gebruik van antivirussoftware Kaspersky uit te zullen faseren. Critici vinden dat de software direct in de ban had moeten worden gedaan, maar volgens de het ministerie van Justitie en Veiligheid is dit onmogelijk,omdat de Rijksoverheid zich moet houden aan Europese aanbestedingsregels.

Volgens de Europese wetgeving kan de overheid geen nieuwe antivirussoftwareleverancier inschakelen voordat het een uitbestedingsopdracht volgens Europese normen uitschrijft. In de tussentijd moet het kunnen beschikken over antivirussoftware, waardoor besloten is om bestaande contracten uit te dienen. Uit veiligheidsoverwegingen wil de Rijksoverheid niet bekendmaken hoeveel contracten met Kaspersky er momenteel lopen.

Contracten

In een interview met BNR liet Harco Enting, algemeen directeur van Kaspersky Lab Benelux, weten dat zijn bedrijf helemaal geen contracten met de Nederlandse overheid heeft afgesloten. Volgens het Ministerie van Veiligheid en Justitie bestaan die contracten zeker wel, anders hadden deze maatregelen immers ook niet genomen hoeven worden.

Monitoren

Critici van het kabinet vragen zich af waarom alleen Kaspersky van de ban wordt gedaan, terwijl de overheid ook zaken doet met Chinese en Amerikaanse leveranciers die eveneens een bedreiging kunnen zijn voor de nationale veiligheid. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid worden leveranciers echter constant gemonitord door de National Cyber Security Centrum. Hierdoor kan gelijk ingegrepen worden wanneer dat nodig blijkt.

Partner van Aanbestedingscafé
Partner van Aanbestedingscafé

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres