Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
30
05
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Overheidaanbesteding
Soort:

Rijksoverheid gaat gebruik Kaspersky uitfaseren

Rijksoverheid gaat gebruik Kaspersky uitfaseren

Het kabinet heeft bekendgemaakt het gebruik van antivirussoftware Kaspersky uit te zullen faseren. Critici vinden dat de software direct in de ban had moeten worden gedaan, maar volgens de het ministerie van Justitie en Veiligheid is dit onmogelijk,omdat de Rijksoverheid zich moet houden aan Europese aanbestedingsregels.

Volgens de Europese wetgeving kan de overheid geen nieuwe antivirussoftwareleverancier inschakelen voordat het een uitbestedingsopdracht volgens Europese normen uitschrijft. In de tussentijd moet het kunnen beschikken over antivirussoftware, waardoor besloten is om bestaande contracten uit te dienen. Uit veiligheidsoverwegingen wil de Rijksoverheid niet bekendmaken hoeveel contracten met Kaspersky er momenteel lopen.

Contracten

In een interview met BNR liet Harco Enting, algemeen directeur van Kaspersky Lab Benelux, weten dat zijn bedrijf helemaal geen contracten met de Nederlandse overheid heeft afgesloten. Volgens het Ministerie van Veiligheid en Justitie bestaan die contracten zeker wel, anders hadden deze maatregelen immers ook niet genomen hoeven worden.

Monitoren

Critici van het kabinet vragen zich af waarom alleen Kaspersky van de ban wordt gedaan, terwijl de overheid ook zaken doet met Chinese en Amerikaanse leveranciers die eveneens een bedreiging kunnen zijn voor de nationale veiligheid. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid worden leveranciers echter constant gemonitord door de National Cyber Security Centrum. Hierdoor kan gelijk ingegrepen worden wanneer dat nodig blijkt.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.