Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
16
06
17
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Rijksoverheid geeft 1,29 miljard uit aan inhuurkrachten

De Rijksoverheid heeft het afgelopen jaar bijna 200 miljoen euro meer uitgegeven aan de inhuur van externe krachten. In totaal werd er 1,29 miljard euro gespendeerd aan consultants, interimmers en uitzendkrachten. Dit is het hoogste niveau sinds deze cijfers bekend worden gemaakt (2009). Dat schrijft Consultancy.nl.

Het grootste gedeelte van de uitgaven voor externe inhuur gaat naar de inhuur van flexibele krachten voor operationele activiteiten. In totaal wordt 59 procent van de totale kostenpost (754 miljoen) uitgegeven aan de inhuur van uitzendkrachten. Uitzendorganisaties Randstad, USG, People, Adecco en Manpower zijn de vier grootste leveranciers.

Big spender
Van de elf ministeries geeft het Ministerie van Financiën het meeste uit aan externe inhuur, met een totaalbedrag van 272,2 miljoen euro. Infrastructuur en Milieu staat op de tweede plek met 251,6 miljoen euro in 2016. Veiligheid en Justitie, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Defensie staan respectievelijk op de derde, vierde en vijfde plek.

Overschrijding norm
Het Rijk heeft in zijn begrotingsbeleid diverse afspraken staan over de inhuur van extern personeel. De norm is dat maximaal 10 procent van de totale personele uitgaven uitgegeven mogen worden aan inhuur. Drie ministeries hebben deze norm aanzienlijk overschreden. Het ministerie van OCW gaf 24,5 procent van zijn totale personele uitgaven aan externe inhuur uit, terwijl de uitgaven van BZK en IenM respectievelijk goed waren voor 23,6 en 19,5 procent.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor AanbestedingsCafe.nl zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@aanbestedings-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.