Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
15
12
16
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: E-procurement
Soort:

Rijksoverheid wil in 2017 alleen nog e-factureren

Rijksoverheid wil in 2017 alleen nog e-factureren

De Rijksoverheid heeft besloten om vanaf 1 januari 2017 geen papieren facturen meer in behandeling te nemen. Een mailtje met een bijgesloten pdf mag ook niet meer, zo meldt Het Financieele Dagblad.

Volgens de Rijksoverheid zou digitaal factureren minder arbeidsintensief, efficiënter en minder fout- en fraudegevoelig zijn. Als je als bedrijf geen eigen digitaal factureringsysteem hebt, kan je gebruik maken van de overheidsinfrastructuur Digipoort, het elektronisch factureringsysteem Leveranciersportaal of van de technologie Simplerinvoicing. Bij de laatste zijn een groot aantal dienstverleners en ontwikkelaars van boekhoudsoftware al aangesloten.

Ambitieus
Een aantal van de bij Simplerinvoicing aangesloten bedrijven maken zich zorgen of de deadline van 1 januari niet te ambitieus is. Er zijn, 3 weken voor de invoering, nog veel vragen waarop geen antwoord is. Zo komen de ministeries continu met andere eisen, waardoor het voor veel partijen niet duidelijk is welke informatie het ministerie wel wilt ontvangen en welke informatie niet. Ook is er geen overgangsregel ingesteld, terwijl 95 procent van het bedrijfsleven nog steeds pdf-bestanden verstuurt.

MKB Nederland
MKB Nederland maakt zich niet veel zorgen en gaat zelfs uit van een soepele overgang. Ze denken dat de meeste bedrijven laagdrempelig en zonder hoge veranderkosten kunnen overstappen op e-factureren. De belangenorganisatie verwacht dat ondernemers die niet over boekhoudsoftware beschikken niet veel moeite hoeven te doen om gebruik te maken van de alternatieven als Digipoort.

Ministerie van Economische Zaken
Ook het ministerie van Economische Zaken maakt zich geen zorgen en spreekt van een goed voorbereid proces. Volgens het ministerie zijn alle bedrijven in Nederland klaar om met Simplerinvoicing elektronische facturen aan te maken en naar de Rijksoverheid te verzenden.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.