Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
02
08
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Overheidaanbesteding
Soort:

Rijksoverheid zoekt duurzame gasleverancier

Rijksoverheid zoekt duurzame gasleverancier

De Rijksoverheid wil dat in 2030 de helft van haar gasverbruik duurzaam is. Dat blijkt volgens energienieuwswebsite Energeia uit de vooraankondiging van een nieuwe aanbestedingsprocedure voor gasleveringen aan de Nederlandse staat. De overheid is daarin op zoek naar een gasleverancier die 130 gebouwen en faciliteiten van de staat ten dienst kan zijn.

Volgens de aanbesteding moet de gezochte leverancier in 2020 100 miljoen kuub aardgas kunnen leveren. Dat aantal moet in 2030 afgenomen zijn tot 70 miljoen kuub. Tegelijkertijd moet echter ook de oorsprong van het gas veranderen. In 2030 moet minstens de helft van het geleverde gas een duurzame bron hebben.

Marktverstoring
Volgens Energeia vrezen gasleveranciers dat deze aanbesteding de markt kan verstoren. 100 miljoen kuub is op dit moment immers de totale beschikbare volume van groen gas. De overheid wil dit probleem oplossen door ook een aanbestedingsprocedure te starten voor de bouw van installaties die groen gas produceren. De totale productie daarvan moet genoeg zijn om de volledige behoefte te dekken.

Hoogcalorisch gas
Energeia vindt het ook opvallend dat volgens de aanbesteding de Rijksoverheid niet van plan is om over te stappen van laagcalorisch naar hoogcalorisch gas. Na het sluiten van de (laagcalorische) gaskraan in Groningen stuurde minister van Economische Zaken Eric Wiebes een brief aan 200 grootgasverbruikers waarin hij ze verzocht over te stappen op hoogcalorisch gas. Zij zouden het volgens Energeia mogelijk niet waarderen dat de overheid zelf dat besluit niet neemt.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.