Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Rijkswaterstaat geeft miljoen euro uit aan ongeschikte speedboten

Bij de aanbesteding van twee speedboten formuleerde Rijkswaterstaat de prestatie-eisen verkeerd. Er stond dat de speedboten op hoge golven en met hoge snelheid moesten varen, maar niet dat ze dat ook tegelijkertijd moesten doen. Doordat deze zogeheten combinatie-eis ontbrak kunnen de boten nu over de kop slaan als ze over ruwe zee varen.

De verkeerde aanbesteding kostte de overheid 1 miljoen euro. Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen heeft de fout gemeld aan de Tweede Kamer na een WOB-verzoek van de Volkskrant.

Kustwacht
De Volkskrant meldt dat de boten bedoeld waren voor de Barend Biesheuvel, het grootste inspectieschip van de Kustwacht, dat controleert of Nederlandse vissers zich aan de regels houden. Wanneer ze een overtreding menen te zien stappen zij over op kleinere boten om zo snel naar de betreffende vissersboten te varen. De aanbestede speedboten waren juist hier ongeschikt voor.

Bodemprijs
In een brief aan de Kamer laat van Nieuwenhuizen weten dat vanwege de aanbestedingsfout het bedrag niet op de leverancier kan worden verhaald. Ook is het Rijkswaterstaat niet gelukt om de boten op binnenwateren in te zetten, of om ze te veilen voor een bodemprijs. Het is opvallend dat er ook problemen waren met de vorige speedboten van de Berend Biesheuvel. Een onderzoeksrapport uit 2013 concludeerde dat er twijfels waren over de veiligheid. Ook dit zou te wijten zijn aan fouten bij de aanbesteding.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres