Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
21
08
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Overheidaanbesteding
Soort:

Rijkswaterstaat geeft miljoen euro uit aan ongeschikte speedboten

Rijkswaterstaat geeft miljoen euro uit aan ongeschikte speedboten

Bij de aanbesteding van twee speedboten formuleerde Rijkswaterstaat de prestatie-eisen verkeerd. Er stond dat de speedboten op hoge golven en met hoge snelheid moesten varen, maar niet dat ze dat ook tegelijkertijd moesten doen. Doordat deze zogeheten combinatie-eis ontbrak kunnen de boten nu over de kop slaan als ze over ruwe zee varen.

De verkeerde aanbesteding kostte de overheid 1 miljoen euro. Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen heeft de fout gemeld aan de Tweede Kamer na een WOB-verzoek van de Volkskrant.

Kustwacht
De Volkskrant meldt dat de boten bedoeld waren voor de Barend Biesheuvel, het grootste inspectieschip van de Kustwacht, dat controleert of Nederlandse vissers zich aan de regels houden. Wanneer ze een overtreding menen te zien stappen zij over op kleinere boten om zo snel naar de betreffende vissersboten te varen. De aanbestede speedboten waren juist hier ongeschikt voor.

Bodemprijs
In een brief aan de Kamer laat van Nieuwenhuizen weten dat vanwege de aanbestedingsfout het bedrag niet op de leverancier kan worden verhaald. Ook is het Rijkswaterstaat niet gelukt om de boten op binnenwateren in te zetten, of om ze te veilen voor een bodemprijs. Het is opvallend dat er ook problemen waren met de vorige speedboten van de Berend Biesheuvel. Een onderzoeksrapport uit 2013 concludeerde dat er twijfels waren over de veiligheid. Ook dit zou te wijten zijn aan fouten bij de aanbesteding.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.