Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
04
04
18
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Rijkswaterstaat hanteert oneerlijke prestatiemetingen

Rijkswaterstaat hanteert oneerlijke prestatiemetingen

Drie waterbouwers nemen het onafhankelijk van elkaar op tegen Rijkswaterstaat. Van den Biggelaar, Hakkers en Beens dreigen namelijk weer buiten de boot te vallen door oneerlijke prestatiemetingen. Dit keer gebeurt het bij de preselectie voor de kribverlaging van het Pannerdensch Kanaal. De waterbouwers vinden dat het er oneerlijk aan toe gaat. Dat meldt Cobouw.

Rijkswaterstaat is bezig met het selecteren van vijf geschikte bouwers voor de tenderfase. Drie daarvan krijgen op basis van hoogste ranking een plek in de aanbesteding, de andere twee worden via een loting gekozen. Van den Biggelaar, Hakkers en Beens halen alle drie mooie hoge cijfers voor aanbestedingen, maar staan niet hoog op de ranking. Ze hebben namelijk niet genoeg cijfers. Doordat de bouwers te weinig inschrijven, hebben ze te weinig beoordelingen. Toch kunnen de drie partijen niet meer inschrijven, want er zijn niet zoveel waterprojecten op de markt. De partijen kunnen alleen nog via de loting kans maken op de aanbesteding, maar voor de waterbouwers voelt dat tweederangs.

Te hoge prestatiemetingen
Van den Biggelaar, Hakkers en Beens zijn niet tegen prestatiemetingen. Ze zijn juist groot voorstander, zolang de prestatiemetingen goed ingericht worden. Volgens de bouwers zijn de eisen van Rijkswaterstaat echter zo hoog dat een gemiddelde mkb’er nooit kan voldoen aan de cijferreeks die nodig is om in te schrijven.

Uitvechten bij rechter
Van den Biggelaar, Hakkers en Beens zullen eerst via hun advocaten laten weten dat ze het niet eens zijn met de inrichting van de prestatiemetingen, maar alle drie zijn bereid om de ongelijkheid uit te vechten bij de rechter. Die bereidheid is extra groot, omdat Rijkswaterstaat als koploper wordt gezien. De waterbouwers zijn bang dat waterschappen en provincies daarom vergelijkbare meetmethodieken in gaan voeren en dat willen ze voorkomen.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.