Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Rijkswaterstaat maakt fouten bij aanbesteding SAR

Rijkswaterstaat heeft bij de aanbesteding van helikopters voor de Search- and Rescue-dienst (SAR) in 2016 een onduidelijk programma van eisen neergelegd. Als gevolg daarvan kan bij een grote crisissituatie mogelijk niet de juiste hulp worden verleend. Dat is de uitkomst van een onderzoek naar de hulpverlening op zee. Het rapport werd vorige week gepresenteerd aan de Tweede Kamer.

Rijkswaterstaat schreef de aanbesteding in 2015 uit. Tot 2012 verzorgde Defensie de reddingsvluchten zelf, met eigen Lynx-helikopters. De opdracht werd gegund aan het Belgische Noordzee Helikopters Vlaanderen (NHV), op basis van de laagste prijs. Toen er twijfels rezen over het functioneren van de helikopters en de SAR in het algemeen, stelde minister Cora van Nieuwenhuizen een onderzoek in.

Onduidelijk Programma van Eisen
De onderzoekers concluderen nu dat Rijkswaterstaat onvoldoende kennis had om een duidelijk en onderbouwd programma van eisen neer te leggen. ”[Het] Programma van Eisen dat ten grondslag ligt aan de dienstverlening [is] zeer breed interpreteerbaar en moeilijk te handhaven. Dit heeft ertoe geleid dat er al sinds de gunning voortdurend discussie is of het bedrijf al dan niet voldoet aan de gestelde eisen”, zeggen de onderzoekers in het rapport. Het onderzoek werd uitgevoerd door veiligheidsdeskundigen van KLM en het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum.

Geringe kennis
Het rapport looft de inzet van de bemanning en voorziet geen kritische veiligheidsproblemen als er op korte termijn maatregelen worden genomen. Wel zijn de onderzoekers kritisch op de rol van Rijkswaterstaat: “Rijkswaterstaat wordt in het contractbeheer gehinderd door geringe kennis van luchtvaart en SAR”. Ook het contractbeheer en audits zijn niet op orde. Bovendien, zeggen de onderzoekers, heeft Rijkswaterstaat niet adequaat gereageerd op zorgen en klachten van derden. In 2015 waren er al grote zorgen over de toereikendheid van de NHV-helikopters.

Daarom zal Defensie voortaan de aanbesteding van het materieel verzorgen. De volgende aanbesteding zal plaatsvinden in 2022. Van Nieuwenhuizen zal op korte termijn de contracteisen opnieuw bekijken en externe expertise inschakelen.

Bron: LC.nl

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link