Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
12
12
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Duurzaamheid
Soort:

Rijkswaterstaat wil eerste circulaire en energieneutrale rijksweg

Rijkswaterstaat en Groningen hebben afgesproken om de N33 Midden volledig energieneutraal en circulair aan te leggen. Aan marktpartijen wordt gevraagd om te helpen, en niet alleen door het leveren van zonnepanelen. Groningen en Rijkswaterstaat willen dat de weg ook na oplevering energieneutraal blijft. Dat meldt Cobouw.nl.

De N33 Midden wordt tussen 2020 en 2023 aangelegd. Provincie Groningen en Rijkswaterstaat willen dat bij de wegverdubbeling naast het energieverbruik van de weg ook het energieverbruik van de aanleg wordt gecompenseerd. Dit is nog niet eerder toegepast op rijkswegen.

Energieneutraal
Groningen en Rijkswaterstaat hopen dit te realiseren door marktpartijen uit te dagen het energieverbruik bij de aanleg van de weg zo laag mogelijk te houden. Om de weg volledig energieneutraal te houden, moet ook de CO2-uitstoot gecompenseerd worden. Hiervoor kunnen zowel bestaande technieken, zoals zonnepanelen, als nieuwe innovatieve technieken gebruikt worden.

Circulaire materialen
Groningen en Rijkswaterstaat streven er ook naar om de N33 zo circulair mogelijk aan te leggen. Om dat te doen, moet er ook goed nagedacht worden over de materialen. Deze moeten namelijk hergebruikt kunnen worden.

Ambitie Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat heeft de ambitie om in 2030 alleen nog maar energieneutrale en circulair ontworpen netwerken te hebben. Ook wil de organisatie een bijdrage leveren aan de energietransitie en de C02-uitstoot verminderen. Door het uitvoeren van projecten als N33 Midden, komen ze steeds een stapje dichterbij hun doel.

 

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.