Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
17
10
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Rotterdam kiest hoofdaannemers jeugdzorg

De aanbesteding voor jeugdzorg veroorzaakt in de regio Rotterdam grote onrust onder zorginstellingen. Rotterdam-Rijnmond wil via de aanbesteding de jeugdzorg voor 2018 volledig anders inrichten. Door een hoofdaannemer te kiezen, hoopt Rotterdam-Rijnmond dat de jeugdzorg efficiënter verloopt. Dat meldt NRC.

Zorgaanbieders konden zich inschrijven als ‘hoofdaannemer’. Dit houdt in dat de zorgaanbieder eindverantwoordelijk is voor diverse soorten jeugdzorg, zoals crisishulp, dagbehandeling en pleegzorg. De hoofdaannemer zal vanaf volgend jaar alle jeugdzorg op zich nemen. De hulp wordt dan waar nodig samen met de ‘onderaannemers’ verleend, bijvoorbeeld met instellingen die gespecialiseerd zijn in intensieve dagbehandeling of jeugdpsychiatrie. Het idee is dat de hoofdaannemer geen enkel gezin meer weigert. Gezinnen blijven zo ook niet zitten met hun problemen, maar worden meteen geholpen. Alle benodigde zorg is namelijk aanwezig bij de hoofdaannemer of onderaannemer.

Voorlopige gunning
Rotterdam-Rijnmond heeft in de voorlopige gunning al dertien hoofdaannemers aangewezen. Deze hoofdaannemers hebben op hun beurt negentien onderaannemers. Ongeveer dertig andere aanbieders hebben geen direct uitzicht op werk. Zij zijn afhankelijk van de hoofdaannemers die hen als onderaannemer kunnen aanwijzen.

Machtige positie
Deze manier van aanbesteden leidt tot grote onzekerheden bij zorginstellingen. Zij vinden dat de hoofdaannemer nu een hele machtige positie heeft. De zorginstellingen verwachten dat de hoofdaannemer zijn eigen mensen eerst aan het werk zal zetten en dan pas verder kijkt. Een aantal zorgaanbieders hebben dan ook een rechtszaken tegen de gemeente aangespannen, omdat ze het niet eens zijn met de procedure of de uitkomst van de voorlopige gunning.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.