Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Rotterdam laat aanbesteding Rijnhaven onderzoeken

De gemeente Rotterdam laat de mislukte aanbesteding van Rijnhaven onderzoeken door een externe partij. Het zou gaan om “een formele evaluatie die we noodzakelijk vinden. Om volop de scherpte op het project te krijgen.” Dat zegt projectleider Sander Geenen van Stadshaven Rotterdam in een telefonisch gesprek met AanbestedingsCafe.nl. Geenen wil niet kwijt om welke externe partij het gaat.

Zeven marktpartijen meldden zich eerder voor Rijnhaven aan, waaruit drie gegadigden werden geselecteerd. Om een partij de aanbesteding te kunnen gunnen, moest worden voldaan aan de gestelde eisen voor financiële draagkracht en risicodragend ontwikkelen voor dertig jaar. De ingediende plannen bleken volgens de gemeente niet aan de gestelde eisen te voldoen.

Processen verbeteren
Het onderzoek door de externe partij gaat volgens Geenen over vragen als: “Hoe kunnen wij onze processen verbeteren? Hoe kunnen we onze marktbenaderingen verbeteren?” De projectleider laat zich in het gesprek met AanbestedingsCafe.nl voor het eerst uit over de gefaalde aanbesteding: “Je bent er met een team een geruime tijd mee bezig. Er zitten menige uren in. Je doet dat natuurlijk om je project succesvol te bewerkstelligen. Dit is een grote domper.”

Tijd en geld
Eerder werd bekend dat Stadshaven Rotterdam lessen zou hebben geleerd van de mislukte aanbesteding. Nu zegt projectleider Geenen: “Vanuit de gemeente hebben we het voornemen dat het onderzoek net voor de zomervakantie moet worden afgerond en in september zullen we de wereld deelgenoot maken van onze leerervaringen. De gemeente heeft tijd en geld geïnvesteerd en de opdrachtgevers kunnen dan met het onderzoek hun voordeel doen.”

Experimentele aanbesteding
De Rotterdamse wethouder Schneider wil zich nog niet inhoudelijk uitlaten over de aanbesteding. Bestuursvoorlichter Cornelisse zegt namens Schneider tegenover AanbestedingsCafe.nl: “we moeten eerst een aantal stappen doorlopen en daarna als eerste de lessen delen met de gemeenteraad.” Cornelisse ontkent dat de aanbesteding misgegaan zou zijn: “Er was gewoon sprake van vraag- en aanbod en dat kon uiteindelijk wel of niet bij elkaar komen. Er zijn wel meer aanbestedingen die uiteindelijk geen partij vinden. Dit was ook een experimentele aanbesteding.”

Geen programma
Het experimentele karakter van de aanbesteding was dat de randvoorwaarden door Rotterdam werden vastgesteld: maar er werd geen exact programma voorgeschreven. Hoe dit precies is verlopen is nog niet bekend. Feit is dat het uiteindelijk niet resulteerde in een succesvolle aanbesteding.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé: