Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Rotterdam wil zorg niet aanbesteden

De gemeente Rotterdam wil af van de plicht om kleinschalige zorg, kinderbescherming en wijkteams Europees aan te besteden. De wethouders zeggen tegen NRC dat de in 2016 aangescherpte regelgeving gemeenten met grote problemen opzadelen roepen het toekomstige kabinet op hier wat aan te doen.

De in 2015 ingestelde wijkteams zijn volgens de wethouders net op elkaar ingewerkt, maar dreigen nu al uit elkaar te worden getrokken door de verplichte Europese aanbesteding. Tot vorig jaar konden gemeenten in de zorg nog uitzonderingen maken en opdrachten onderhands aanbesteden. De nieuwe EU-richtlijn biedt die ruimte niet meer, uitgezonderd voor opdrachten onder 750.000 euro.

Boven de drempel
Rotterdam is nu bezig met een aanbesteding van zorgcontracten voor 400 miljoen per jaar, 1,2 miljard euro voor de totale looptijd. Dit is het hoogste bedrag waarvoor de gemeente ooit heeft aanbesteed. In Rotterdam zijn meer dan honderd medewerkers bezig met de aanbesteding. Volgens de gemeente blijft geen enkele gemeente onder de grens van 7,5 ton.

Aandacht Tweede Kamer
De Tweede Kamer heeft al aandacht geschonken aan het probleem. Meerdere partijen zijn ongelukkig met de plicht van een openbare aanbesteding van jeugdzorg. Staatssecretaris Van Rijn heeft destijds toegezegd dat er een werkgroep komt, die de gevolgen van de wetswijziging nader gaat onderzoeken. Hij wil ondersteuning bieden om tot een zo simpel mogelijke procedure te komen.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres