Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

S2E6: Politie teruggefloten, waterstof en rank reversal


Of beluister de podcast in je favoriete podcast app:

Spotify
https://open.spotify.com/show/0wshAqwFYaDstBOYf5lJCN

Apple Podcasts
https://podcasts.apple.com/nl/podcast/de-gunningsfactor/id1542748108

Google Podcast
https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9mZWVkcy5idXp6c3Byb3V0LmNvbS8xNDM4NDA4LnJzcw

 

Onderwerp 1: Waterstof

Voor de jaarwisseling hadden we in deze podcast al aandacht voor de commotie die in Den Haag ontstaan was rondom de aanbesteding van doelgroepenvervoer. De gemeente besloot om waterstof-aangedreven voertuigen uit te sluiten omdat waterstof als brandstof niet voldoende groen opgewekt zou kunnen worden. OrangeGas, een van de exploitanten van het waterstoftankstation in Den Haag, stapte daarop naar de rechter. De rechter besloot echter dat de gemeente in haar recht stond. 

Goed waterstofnieuws kwam er deze week uit Groningen. Daar wil de provincie voor deze zomer nog een aanbesteding afronden voor de inzet van waterstoftreinen, ter vervanging van vervuilende dieseltreinen. Arriva zou eigenaar worden van deze waterstoftreinen. Na het aflopen van de concessie zou de nieuwe uitvoerder van de lijn dan de treinen overnemen. 

  1. Arriva laat concessie liggen vanwege onbetrouwbare Chinese bussen 
  2. Groningen wil waterstoftreinen aanbesteden voor zomer 2022
  3. Rechter keurt uitsluiting Haagse waterstoftaxi’s goed
Onderwerp 2: ‘Pas methoden die rank reversal toestaan niet toe bij publieke inkoop’

Onder meer hoogleraar Fredo Schotanus en emeritor professor Jan Telgen onderzochten een flink aantal Nederlandse aanbestedingen. Ze ontdekten dat er bij 1 op de 5 aanbestedingen rank reversal ontstaat bij toepassing van een veelgebruikte relatieve scoremethode, zodra de onderzoekers een fictieve, niet-winnende inschrijving toevoegden. De uitkomst is strijdig met de huidige opvatting dat rank reversal bijna niet voorkomt. De onderzoekers stellen dat relatieve methoden die rank reversal mogelijk maken niet bij publieke inkoop gebruikt zouden moeten worden. Het is volgens hen in strijd met de principes van publieke inkoop. 

‘Pas methoden die rank reversal toestaan niet toe bij publieke inkoop’

Onderwerp 3. Tenderman

Tenderman geniet nog in de sneeuw van een verlengde feestdagenvakantie. Daarom deze keer geen column maar een kleine reflectie op het onlangs gepresenteerde coalitieakkoord. Hoe vaak denken de gasten dat aanbesteding of een afgeleid woord voorkwam in het 50 pagina’s tellende akkoord?

Antwoord: 1 keer: “Voor deze coalitie is het mkb belangrijk.  Het groei- en innovatief vermogen van mkbondernemers en bedrijven wordt versterkt en ondernemerschap wordt gestimuleerd. Dat betekent onder meer een betere positie van ondernemers en een meer strategische benutting van overheidsaanbestedingen.”

Onderwerp 4. ‘Voortzetten politie-aanbesteding na advies CVAE is onzorgvuldig’

Onlangs schreef de Commissie van Aanbestedingsexperts op haar website dat de rechtbank Den Haag geoordeeld had dat het onzorgvuldig is om na een advies, waarin meerdere bezwaren gegrond zijn verklaard, zonder nadere toelichting en/of zonder verlenging van de inschrijftermijn de aanbestedingsprocedure voort te zetten. Dit overkwam de politie in een rechtszaak die door een van de inschrijvers was aangespannen.

‘Voortzetten politie-aanbesteding na advies CVAE is onzorgvuldig’

Gasten: Claire Lombert (Clairfort advocaten), Menno van Drunen (Supply Value), Theo van der Linden (VDLC publishers).

Reageren op de aflevering? Mail naar [email protected]

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link