Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

"Salaris en doorstroming inkopers moeten beter"

Er is een groeiend tekort aan hoog opgeleide inkopers. Dat is een probleem aan de aanbodkant. maar ook aan de vraagkant: “HR moet realistisch worden”.


Op verzoek maakt Peter Kamphuys. directeur van Headhunterbureau InQuest. een algemene schets van de situatie op de arbeidsmarkt: “Er is een structurele schaarste aan hoger opgeleid personeel”. zegt hij. “en die schaarste wordt verergerd door de economische groei. We bevinden ons op een historisch hoogtepunt. nu de babyboomers met pensioen gaan. Zelfs als de economische groei afneemt zullen we de schaarste blijven voelen.” Voor inkoop komt daar nog een extra probleem bij. weet hij: “Het vakgebied wordt groter. terwijl de instroom vanaf de onderkant in verhouding klein blijft.”

Werving & selectiebureaus krijgen steeds meer moeite om geschikte kandidaten te vinden voor inkoopfuncties. Voor InQuest was de toegenomen vraag aan ondermeer inkopers een reden om onlangs uit te breiden met een vestiging in Den Bosch. Een strategisch inkoper haal je niet zo makkelijk meer via de reguliere kanalen binnen. “Vroeger kon je nog gewoon een vacature uitzetten en kandidaten uit je databank halen. zegt Frank de Vet. Hij is directeur van TopBuyers. een werving- en selectiebureau voor inkoop. `Dat gaat nu gewoon niet meer. De vijver is klein. de concurrentie is groot en een passieve houding kan gewoonweg niet meer. Je moet over een groot netwerk beschikken en kandidaten persoonlijk benaderen. Het niveau op de vacatures stijgt en de bijpassende kandidaten zijn moeilijk te vinden.”

Het stijgende niveau op de vacatures is een gevolg van de groeiende waardering van de inkoopfunctie. zegt Marcel Bon. manager Marketing & Communicatie van NEVI. “Inkoop heeft in de laatste tien jaar een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Voor hun inkoopfuncties willen bedrijven tegenwoordig goed geschoolde mensen met minimaal HBO.” De inkoopopleidingen leveren echter nog weinig inkopers van het dat niveau af. De marktvraag is groter dan het aantal afstuderende cursisten. Bon: “De basislaag met operationele en tactische inkopers is goed. Op het strategische niveau is er minder volume.” De Vet: “Bedrijven kijken tegenwoordig alleen nog maar naar vooropleiding. Het begint bij HBO of universitair. De traditionele inkoper heeft echter veelal mbo of een NEVI-opleiding. En aan een NEVI 1 of 2 zonder HBO heb je tegenwoordig nog weinig. Als jij die opleiding tien jaar geleden hebt gedaan. wie zegt me dan dat jouw kennis nog up-to-date is?”

Door de hoge functie-eisen en de weinige doorstroom vanuit de opleidingen. worden steeds vaker zij-instromers gerekruteerd. Professionals met bijvoorbeeld een economische of juridische achtergrond die warm gemaakt worden voor het inkoopvak. Maar ook dat is een moeilijke klus. zegt Kamphuys. “Inkoop wordt nog steeds niet als een sexy vakgebied ervaren. Dat is een imagoprobleem. Maar bovenal is het salarisniveau in de praktijk bepalend. Gelijkwaardige commerciële functies hebben betere arbeidsvoorwaarden dan inkoopfuncties. Uit onderzoeken mag dan blijken dat de functie en werksfeer belangrijker is dan het salaris; wij weten uit ervaring dat salaris nog altijd de doorslag geeft als het er op aan komt.”

Inkoop bevindt zich in een tussenfase. stelt Kamphuys. “De traditionele inkoper verdwijnt uit het strategische inkopen. Dat zie je al langer bij multinationals. Die eisen multifunctionaliteit van een inkoper. Hij moet meerdere plekken kunnen innemen en bijvoorbeeld ook kunnen opereren als accountmanager.” Net als De Vet voorspelt Kamphuys internationalisering op de langere termijn. “Bedrijven zullen op den duur over de grens kijken voor goede inkopers. Nu is daar nog wat weerstand tegen. maar het zal op termijn doorzetten.” Ondertussen moeten er andere oplossingen komen. menen De Vet en Kamphuys. Zij zien er twee. Ten eerste moet HR realistischer vacatures uitschrijven. Ten tweede moet de doorstroom vanuit de opleidingen verbeterd worden. Kamphuys: “Elk bedrijf zoekt hetzelfde profiel: jong. maar ervaren en hooggeschoold. Er staat echter vaak geen bijpassend salaris tegenover. Bij HR begrijpen ze kennelijk niet dat een hoger salaris vereist is. vooral in tijden van schaarste. Je bent tegenwoordig bijna een consultant. Je moet je klanten inlichten over trends en demografie. HR moet realistisch worden” Ook Bon vindt dat er iets aan de vacatures schort. ‘Daar ligt een taak voor HR managers.”

Volgens De Vet heeft NEVI zelf ook een taak: het moet voor een betere doorstroming van inkoopprofessionals zorgen: “NEVI is vergeten dat de groep die van operationeel naar tactisch niveau ging. nu moet doorstromen naar strategisch niveau. Daar laat NEVI het wat mij betreft liggen. Die inkopers moeten op de hoogte gebracht worden. En het moet zich eindelijk eens richten op HBO’ers en niet zo moeilijk doen met certificaten” Volgens Bon heeft NEVI ondertussen echter verschillende opleidingen geïntroduceerd op strategisch niveau (NEVI 2-strategisch en NEVI 3). Voor zij –instromers bestaat het Purchasing Executive Programma Profit en Publiek. “We zullen ons in toenemende mate richten op HBO’ers en zij-instromers."

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link