Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Samenwerking gemeente en jeugdzorgaanbieders nog niet goed

Uit een onderzoek van Q-Consult Zorg blijkt dat de samenwerking tussen gemeenten en jeugdzorgaanbieders nog niet goed verloopt. Door de administratieve lasten aan de kant van de aanbieder en de niet goed geformuleerde visie van de zorg aan de kant van de gemeente, ontstaan er slechte afspraken. Daardoor kan er bureaucratie ontstaan. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

Q-Consult Zorg heeft in opdracht van Jeugdzorg Nederland onderzoek gedaan naar de zorginkoop en sturing door gemeenten en naar haar motieven om te kiezen voor een bepaalde sturingswijze. Op dat laatste kan geen helder antwoord worden geformuleerd, omdat de visie daarop bij veel gemeenten nog niet goed is uitgewerkt. Dit maakt het voor zorgaanbieders lastig om in te schatten hoe gemeenten aankijken tegen inkoop, bedoeling en inzet van jeugdhulp.

Administratieve lasten
De administratieve lasten voor zorgaanbieders zijn ook fors toegenomen nu de jeugdhulp naar de gemeenten is gegaan. Zo gaat een deel van het geld dat bedoeld is voor de zorg naar de administratieve lasten. Dat komt mede door de gebrekkige communicatie tussen gemeente en aanbieders. Volgens Noortje Molenaar van Q-consult steken contractpartijen veel tijd en energie in de voorbereidende gesprekken. Toch wordt de impact van afspraken pas duidelijk als de zorg van start gaat.

Bureaucratie
Door buiten de afspraken vallende verantwoordingseisen en aanvullende registratielast ontstaat dan bureaucratie. Maar, volgens Molenaar, kan de administratielast omlaag door de processen verregaand te standaardiseren, zonder dat gemeenten hun visie op de zorg moeten aanpassen.

i-Sociaal Domein
Om partijen hierbij te helpen, is er een landelijk programma ontwikkeld: i-Sociaal Domein. Gemeenten hebben daarbij de keuze uit drie uitvoeringsvarianten: de inspanningsgerichte uitvoering, de outputgerichte uitvoering en de taakgerichte uitvoering.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link