Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
23
05
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Onderzoek
Soort:

Samenwerking gemeente en jeugdzorgaanbieders nog niet goed

Uit een onderzoek van Q-Consult Zorg blijkt dat de samenwerking tussen gemeenten en jeugdzorgaanbieders nog niet goed verloopt. Door de administratieve lasten aan de kant van de aanbieder en de niet goed geformuleerde visie van de zorg aan de kant van de gemeente, ontstaan er slechte afspraken. Daardoor kan er bureaucratie ontstaan. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

Q-Consult Zorg heeft in opdracht van Jeugdzorg Nederland onderzoek gedaan naar de zorginkoop en sturing door gemeenten en naar haar motieven om te kiezen voor een bepaalde sturingswijze. Op dat laatste kan geen helder antwoord worden geformuleerd, omdat de visie daarop bij veel gemeenten nog niet goed is uitgewerkt. Dit maakt het voor zorgaanbieders lastig om in te schatten hoe gemeenten aankijken tegen inkoop, bedoeling en inzet van jeugdhulp.

Administratieve lasten
De administratieve lasten voor zorgaanbieders zijn ook fors toegenomen nu de jeugdhulp naar de gemeenten is gegaan. Zo gaat een deel van het geld dat bedoeld is voor de zorg naar de administratieve lasten. Dat komt mede door de gebrekkige communicatie tussen gemeente en aanbieders. Volgens Noortje Molenaar van Q-consult steken contractpartijen veel tijd en energie in de voorbereidende gesprekken. Toch wordt de impact van afspraken pas duidelijk als de zorg van start gaat.

Bureaucratie
Door buiten de afspraken vallende verantwoordingseisen en aanvullende registratielast ontstaat dan bureaucratie. Maar, volgens Molenaar, kan de administratielast omlaag door de processen verregaand te standaardiseren, zonder dat gemeenten hun visie op de zorg moeten aanpassen.

i-Sociaal Domein
Om partijen hierbij te helpen, is er een landelijk programma ontwikkeld: i-Sociaal Domein. Gemeenten hebben daarbij de keuze uit drie uitvoeringsvarianten: de inspanningsgerichte uitvoering, de outputgerichte uitvoering en de taakgerichte uitvoering.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.