Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Saoedi-Arabië speelt in op duurzaamheid

Het olierijke Saoedi-Arabië wil minder afhankelijk zijn van olie. Het land start daarom met aanbestedingen voor een duurzaam energieprogramma. Hiervoor wil het land 30 tot 50 miljard dollar in investeren. Olieminister Khalid al-Falih zegt binnen enkele weken te beginnen met de uitgifte   van de offertes voor een omvangrijk programma voor wind- en zonne-energie, meldt Finanzen.nl.

Naast wind- en zonne-energie wilt het olierijke koninkrijk ook investeren in kernenergie. De haalbaarheidsonderzoeken en de ontwerpvoorstellen voor de eerste commerciële kerncentrales in het land bevinden zich in een vroeg stadia. Khalid al-Falih heeft verder geen details gegeven over het tijdschema en de kosten van het programma. Onlangs heeft het land wel al samenwerkingsovereenkomsten ondertekend op het gebied van kernenergie met Rusland, Frankrijk en Zuid-Korea. Saoedi-Arabië heeft daarnaast de ambitie om het land om te zetten naar een ‘solar powerhouse’. Dit is gericht op hernieuwbare energieprojecten met een capaciteit van 10 gigawatt in 2023.

Minder afhankelijk
De belofte om te investeren in het verbreden van de energiemix past bij de eerdere toezeggingen om meer in te zetten op alternatieve energiebronnen. Het doel daarvan is om minder afhankelijk te zijn van de productie van ruwe olie. In 2030 wil het land dit behaald hebben.

Niet verlengen
Al-Falih heeft al aangegeven dat hij het niet nodig vindt om de afspraken met OPEC te verlengen. De afspraken van OPEC werden gemaakt om de prijsdaling van olie tegen te gaan. Al-Falih verwacht dat de oliemarkt in de eerste helft van dit jaar opnieuw een balans vindt.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres