Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
18
07
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Internationaal
Soort:

Scheepswerf Thecla Bodewes stapt naar Europees Hof

Scheepswerf Thecla Bodewes stapt naar Europees Hof

Twee maanden geleden won Thecla Bodewes een tender om twee tweedehands schepen te leveren aan de Kroatische staatsrederij Jadrolinija. Enige tijd later trokken de Kroaten die overeenkomst zonder duidelijke reden opeens in. De in Kampen gevestigde scheepswerf heeft daarom nu een klacht ingediend bij het Europees Hof.

RTV Oost meldt dat Thecla Bodewes inmiddels een advocaat in arm heeft genomen. Volgens hem kan Jadrolinija niet zomaar de boten afbestellen. Bij de aanbesteding waren immers alle technische specificaties van de boten bekend, bovendien is ook alles in contracten vastgelegd.

Tijd en geld
Volgens het NRC Handelsblad is met de aanbesteding een bedrag van 17 miljoen euro gemoeid. Thecla Bodewes heeft dit inmiddels ontkend en laat weten dat het om een veel lager bedrag gaat. Toch is het bedrijf boos: “Een tender voorbereiden kost veel geld en tijd. Je moet aan talloze regels voldoen. Het is prima te accepteren als we de aanbesteding verliezen, maar niet als de aanbesteding uit het niets wordt ingetrokken.”

Schimmige zaken
Thecla Bodewes was in de race voor het leveren van vier boten, waarvan er twee nieuw moesten zijn. De aanbesteding voor die boten is gewonnen door Damen Shipyards uit Groningen. Volgens het NRC Handelsblad melden Kroatische media echter dat daar schimmige zaken aan voorafgegaan zijn. Zo zou het bedrijf de overeenkomst vooraf al besproken hebben met Jadrolinija wat verboden is.

Machtsspelletjes
De mogelijk onregelmatige handelswijze van Damen Shipyards kan verklaren waarom de Kroaten nu ook de overeenkomst met Thecla Bodewes hebben ingetrokken. Toch kunnen politieke machtspelletjes, volgens het NRC, ook niet uitgesloten worden. Die komen wel vaker voor bij publieke aanbestedingen op de Balkan. Damen wil overigens eerst zelf de feiten uitzoeken voor het met een reactie komt.

Aanbetaling
Wat er nu met de boten gaat gebeuren is onbekend. “De aanbetaling die we hebben moeten doen zijn we waarschijnlijk kwijt en dat is zuur”, zo laat Thecla Bodewes weten aan RTV Oost. Het bedrijf hoopt, wanneer de Kroaten er niet voor kiezen om de boten alsnog te kopen, een regeling te treffen met de verkoper.

 

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.