Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Schikkende bedrijven uitgesloten bij aanbesteding?

De Nederlandse Staat onderzoekt of het mogelijk is om bedrijven die hebben geschikt met justitie uit te sluiten bij aanbestedingen. Daarnaast wil het ministerie van Economisch Zaken en Klimaat ook kijken of contracten met zulke bedrijven vroegtijdig opgezegd kunnen worden Er wordt nu gewerkt aan een aanscherping van de regels. Over een paar weken moet meer duidelijkheid komen.

Volgens het Financieel Dagblad zou de overheid na de regelaanpassing aanvullende eisen kunnen stellen aan bedrijven die na een misdrijf geschikt hebben. Daarbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan “controleerbare verbeterprogramma’s” waarmee een nieuwe overtreding van de regels moet worden uitgesloten.

ING
Aankleding van de discussie is de witwasaffaire van de ING. Doordat de bank niet goed oplette bij wat haar klanten precies deden, kon er jarenlang crimineel geld witgewassen worden. Nadat de bank schikte riep de oppositie het kabinet op om haar aan de kant te zetten als huisbankier. Dat bleek juridisch onmogelijk.

Proportionaliteit
De Staat wil hier nu verandering in brengen en het makkelijker maken om lopende contracten met schikkende bedrijven stop te zetten. Volgens het FD zijn haar plannen echter niet juridisch waterdicht. Grootste hindernis zou het proportionaliteitsbeginsel zijn. Het is de vraag of de overtreding waarvoor het bedrijf heeft geschikt in verhouding staat met het contract waarvan het wordt buitengesloten.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link