Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Schiphol zet Best Value Procurement in voor terminal

Schiphol gaat voor het eerst Best Value Procurement inzetten. Dit doet zij met de eerste tender voor het infrastructuurontwerp van de nieuwe Terminal-Zuid Schiphol die op de is markt gezet. Half oktober volgt de tweede tender voor de terminal zelf.

Projectmanager Gerard Geurtjens van Schiphol: “De nieuwe terminal komt op de plek van het huidige wegennet, maar voordat we daaraan beginnen, moet eerst nieuwe infrastructuur worden aangelegd. De bereikbaarheid van Schiphol staat daarbij altijd voorop, dus vragen we ontwerpteams die kunnen bewijzen dat ze zo’n opgave aankunnen”, zegt Geurtjens tegenover Cobouw, onder voorbehoud van goedkeuring van het totale budget.

Compleet nieuwe terminal
Het is de eerste tender naar de bouw van een compleet nieuwe terminal, waar een investering van honderden miljoenen euro’s mee is gemoeid. De vijfde terminal moet in het geheel aansluiten, waarbij alle passagiers vanaf 2020 via ‘slurven’ hun reis kunnen vervolgen. Er zijn dan geen extra bussen of zogenaamde ‘peoplemovers’ meer nodig.

Weinig speelruimte
De luchthaven verwacht tot 2025 te groeien naar 65 miljoen passagiers en heeft sinds de jaren negentig geen nieuwe terminal meer gebouwd. Geurtjens: “De materie is complex en inmiddels zijn er compleet nieuwe inzichten, het wordt geen makkelijke klus. We willen de beste partij voor de opdracht, maar schrijven tot op de centimeter voor waar de wegen en terminal moeten komen. De speelruimte zit ‘m in de fasering en het voorkomen van hinder.”

Vernieuwende aanpak
De verwachting is dat alle bekende ingenieursbureaus zich zullen melden, maar Geurtjens hoopt stiekem ook op een of twee ‘dark horses’ die met een vernieuwende aanpak komen. De aanmeldingstermijn loopt tot eind augustus. Op 12 januari 2016 verwacht Schiphol de miljoenenklus aan een partij te gunnen. 

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties (1)

aanbestedingscafe gebruiker 15 juli 2015 09:40 uur

Best value procurement inzetten, hoe dan? Het klinkt leuk, maar dit modewoord staat toch niet in de aanbestedingswet?

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres