Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Schippers gaat onderhandelen over prijs borstkankermedicijn

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid gaat met de fabrikant van het borstkankermedicijn Pertuzumab onderhandelen over de prijs. Deze onderhandelingen moeten ervoor gaan zorgen dat de kosten op een ‘aanvaardbaar niveau’ komen. Dat laat de Rijksoverheid in een persbericht weten. Een definitief besluit over de vergoeding van Pertuzumab volgt op basis van de uitkomsten van de onderhandelingen.

Het ministerie van Volksgezondheid onderhandelt al sinds 2012 over ‘financiële arrangementen’ met de farmaceutische industrie. De overheid wil hiermee voor een aantal medicijnen prijsverlaging bedingen bij de producent.

‘Zeer ongunstige kosteneffectiviteit’
In januari oordeelde het Zorginstituut dat Pertuzumab bewezen effectief is bij de behandeling van uitgezaaide borstkanker, maar stelde ook dat er sprake is van een ‘zeer ongunstige kosteneffectiviteit’. Het kost gemiddeld 150.000 euro per gewonnen levensjaar in goede kwaliteit. Het zorginstituut raadde daarom aan om het middel niet langer te vergoeden, tenzij door onderhandelingen de prijs aanzienlijk zou worden verlaagd. De totale kosten van Pertuzumab worden geschat op 39,5 miljoen euro per jaar. Het middel blijft tijdens de onderhandelingen wel vergoed worden door de zorgverzekering, stelt Schippers.

Vier nieuwe behandelingen
Naast de onderhandelingen over Pertuzumab, kondigde Schippers ook onderhandelingen aan over vier nieuwe behandelingen. Het gaat hierbij om Ibrutinib (chronische lymfatische leukemie), Palbociclib (borstkanker), Pembrolizumab (longkanker) en Atezolizumab (longkanker). Deze middelen zijn nog niet op de markt en maken nog geen deel uit van het basispakket. Oorzaak hiervoor zijn waarschijnlijk de hoge kosten. Zo kunnen de totale kosten voor Ibrutinib en Palbociclib per product oplopen tot 100 miljoen euro. Schippers heeft deze middelen in de zogenaamde ‘sluis’ geplaatst. Dit betekent dat deze niet worden toegelaten in het basispakket, totdat de kosten door onderhandelingen op een aanvaardbaar niveau zijn gekomen.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres