Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Schippers: Onderhandelingen geneesmiddelen bespaart 155 miljoen euro

De onderhandelingen met de farmaceutische industrie over dure geneesmiddelen hebben de overheid de afgelopen twee jaar een besparing van 155 miljoen euro opgeleverd, zegt minister Edith Schippers van Volksgezondheid tegen het FD. De minister onderhandelde in totaal over 24 medicijnen, zonder kortingen goed voor een uitgavenpost van 620 miljoen euro.

Sinds 2013 worden dure geneesmiddelen niet meer standaard vergoed. Schippers onderhandelt eerst met medicijnfabrikanten over de prijs, voordat het middel in het basispakket wordt opgenomen. Deze onderhandelingen zijn volgens de minister noodzakelijk nu de zorgkosten onder druk staan en de uitgaven sterk stijgen.

Hoogte kortingen onbekend
De hoogte van de kortingen blijft onbekend, omdat de informatie als concurrentiegevoelig wordt beschouwd. Tot nu toe zijn alle middelen, waarover werd onderhandeld, ook daadwerkelijk in het basispakket terecht gekomen. Toch waarschuwt de minister dat het niet altijd gemakkelijk zal gaan.

Onderhandeling Vertex
Zo maakt Schippers zich zorgen over de onderhandelingen die gevoerd worden over het middel Orkambi, een nieuw medicijn voor patiënten met taaislijmziekte. De gesprekken tussen het ministerie en fabrikant Vertex liepen enkele maanden geleden vast. De onderhandelingen zijn inmiddels hervat, maar de minister is er niet zeker van dat ze er met de fabrikant uit gaat komen. Het middel moet gemiddeld 170.000 euro per patiënt per jaar gaan kosten, maar volgens het Zorginstituut zou het pas bij een prijsverlaging van 82 procent kosteneffectief zijn.

 

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres