Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
15
09
17
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Schippers: Onderhandelingen geneesmiddelen bespaart 155 miljoen euro

Schippers: Onderhandelingen geneesmiddelen bespaart 155 miljoen euro
Foto: Rijksoverheid

De onderhandelingen met de farmaceutische industrie over dure geneesmiddelen hebben de overheid de afgelopen twee jaar een besparing van 155 miljoen euro opgeleverd, zegt minister Edith Schippers van Volksgezondheid tegen het FD. De minister onderhandelde in totaal over 24 medicijnen, zonder kortingen goed voor een uitgavenpost van 620 miljoen euro.

Sinds 2013 worden dure geneesmiddelen niet meer standaard vergoed. Schippers onderhandelt eerst met medicijnfabrikanten over de prijs, voordat het middel in het basispakket wordt opgenomen. Deze onderhandelingen zijn volgens de minister noodzakelijk nu de zorgkosten onder druk staan en de uitgaven sterk stijgen.

Hoogte kortingen onbekend
De hoogte van de kortingen blijft onbekend, omdat de informatie als concurrentiegevoelig wordt beschouwd. Tot nu toe zijn alle middelen, waarover werd onderhandeld, ook daadwerkelijk in het basispakket terecht gekomen. Toch waarschuwt de minister dat het niet altijd gemakkelijk zal gaan.

Onderhandeling Vertex
Zo maakt Schippers zich zorgen over de onderhandelingen die gevoerd worden over het middel Orkambi, een nieuw medicijn voor patiënten met taaislijmziekte. De gesprekken tussen het ministerie en fabrikant Vertex liepen enkele maanden geleden vast. De onderhandelingen zijn inmiddels hervat, maar de minister is er niet zeker van dat ze er met de fabrikant uit gaat komen. Het middel moet gemiddeld 170.000 euro per patiënt per jaar gaan kosten, maar volgens het Zorginstituut zou het pas bij een prijsverlaging van 82 procent kosteneffectief zijn.

 

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor AanbestedingsCafe.nl zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@aanbestedings-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.