Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
18
07
17
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Schultz van Haegen: gunningenonderzoek Cobouw verdient nuancering

Ruim een derde van de infra-aanbestedingen van Rijkswaterstaat viel afgelopen jaar in handen van buitenlandse bouwers. Dat stelde Cobouw 30 mei op basis van zijn jaarlijkse Grote Gunningenonderzoek. De drie grootste projecten uit 2016 van Rijkswaterstaat gingen allemaal naar consortia met daarin buitenlandse bouwers. ‘En deze trend lijkt zich dit jaar door te zetten’, concludeert Cobouw.

Dit sombere bericht verdient volgens minister Schultz van Haegen (infrastructuur en milieu) nuancering. Bij het beantwoorden van vragen van Kamerleden Jetten en Paternotte (beide D66) over het bericht, stelt zij dat het onderzoek van Cobouw een vertekent beeld geeft. “Cobouw analyseert de openbare informatie en trekt daar eigen conclusies uit. Bij projecten die in combinatie zijn aangenomen hanteert Cobouw in de meeste gevallen een evenredige verdeling over de deelnemende bouwbedrijven. Hierdoor kan vertekening plaatsvinden.”

Consortiavorming
Volgens de minister is er bij grote projecten veelal sprake van consortiavorming, waarbij Nederlandse bouwbedrijven de samenwerking zoeken met buitenlandse partijen. “Voor specifieke vraagstukken is soms specifieke (buitenlandse) deskundigheid noodzakelijk. Op dezelfde manier zijn Nederlandse bouwbedrijven succesvol bij het bemachtigen van projecten in het buitenland. De internationale uitwisseling kan leiden tot meer kennis, kwaliteit en innovatie.”

Nederlandse bedrijven domineren
Minister Schultz van Haegen stelt tot slot dat het overgrote deel van de opdrachten wel degelijk naar Nederlandse bouwbedrijven is gegaan. 49 van de 53 GWW opdrachten uit het onderzoek zijn gegund aan (combinaties van) bedrijven waar geen sprake is van buitenlandse inbreng.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor AanbestedingsCafe.nl zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@aanbestedings-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.