Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Schultz van Haegen: gunningenonderzoek Cobouw verdient nuancering

Ruim een derde van de infra-aanbestedingen van Rijkswaterstaat viel afgelopen jaar in handen van buitenlandse bouwers. Dat stelde Cobouw 30 mei op basis van zijn jaarlijkse Grote Gunningenonderzoek. De drie grootste projecten uit 2016 van Rijkswaterstaat gingen allemaal naar consortia met daarin buitenlandse bouwers. ‘En deze trend lijkt zich dit jaar door te zetten’, concludeert Cobouw.

Dit sombere bericht verdient volgens minister Schultz van Haegen (infrastructuur en milieu) nuancering. Bij het beantwoorden van vragen van Kamerleden Jetten en Paternotte (beide D66) over het bericht, stelt zij dat het onderzoek van Cobouw een vertekent beeld geeft. “Cobouw analyseert de openbare informatie en trekt daar eigen conclusies uit. Bij projecten die in combinatie zijn aangenomen hanteert Cobouw in de meeste gevallen een evenredige verdeling over de deelnemende bouwbedrijven. Hierdoor kan vertekening plaatsvinden.”

Consortiavorming
Volgens de minister is er bij grote projecten veelal sprake van consortiavorming, waarbij Nederlandse bouwbedrijven de samenwerking zoeken met buitenlandse partijen. “Voor specifieke vraagstukken is soms specifieke (buitenlandse) deskundigheid noodzakelijk. Op dezelfde manier zijn Nederlandse bouwbedrijven succesvol bij het bemachtigen van projecten in het buitenland. De internationale uitwisseling kan leiden tot meer kennis, kwaliteit en innovatie.”

Nederlandse bedrijven domineren
Minister Schultz van Haegen stelt tot slot dat het overgrote deel van de opdrachten wel degelijk naar Nederlandse bouwbedrijven is gegaan. 49 van de 53 GWW opdrachten uit het onderzoek zijn gegund aan (combinaties van) bedrijven waar geen sprake is van buitenlandse inbreng.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres