Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Schultz: “Stop het uitknijpen van onderaannemers”

Bouwers moeten stoppen met het uitknijpen van onderaannemers en leveranciers. “Wij willen reële prijzen betalen, maar dan moet de kwaliteit niet alsnog onder druk komen door het werken met te lage prijzen verderop in de keten”, stelt inframinister Melanie Schultz bij de formele oplevering van de A15 Maasvlakte Vaanplein.

Minister Schultz was vorige maand ook aanwezig bij de ondertekening van de nieuwe Marktvisie, schrijft Cobouw. Door de ondertekening beloven zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers te breken met vechtcontracten en te werken aan nieuwe gedragsvormen. “Mede door dit project zijn we tot de conclusie gekomen dat de relatie tussen overheid en markt anders moet.”

Einde lage prijzen
De minister beseft dat zij in de praktijk de hoofdaannemer aanspreekt bij te lage inschrijvingen, maar dat die 80 tot 90 procent van een project weer inkoopt. “Het is van het grootste belang dat er een einde komt aan de lage inschrijfprijzen in de keten.”

Experimenteren
De minister wil per project de afweging gaan maken over de beste contractvorm en risicoverdeling, maar geeft tegelijk aan dat er de komende jaren ruimte is om te experimenteren. “De minimumprijs zoals bij de Zuidasdok is daarvan een voorbeeld, maar we willen ook verschillende vormen uitproberen met past performance, emvi en kwaliteit. Soms kan zelfs een klassiek bestek met de laagste prijs het beste werken.”

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres