Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
30
09
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Shell dingt toch mee naar tweede windpark Borssele

Shell dingt toch mee naar tweede windpark Borssele

Hoewel Shell begin dit jaar nog aangaf ‘de handdoek in de ring te gooien’, nadat het bedrijf de eerste aanbesteding voor de windparken bij Borssele verloor, wordt nu bekend dat ze toch meedingen naar het tweede park. Het bedrijf brengt een bieding uit in hetzelfde consortium als dit voorjaar, schrijft het FD. Dat bestaat uit Shell, energiebedrijf Enecoen en offshorebedrijf Van Oord. Binnen dertien weken moet duidelijk worden welke partij de tender heeft gewonnen.

De eerste aanbesteding was gewonnen door het Deense energiebedrijf Dong Energie. Het bedrijf schreef in voor een extreem laag subsidiebedrag van 7,27 cent per kilowattuur stroom. Dit was 5,1 cent subsidie minder dan begroot. Volgens verschillende kenners maakt Dong een grote kans om ook de tweede locatie Borssele te bouwen. De kansen voor de tweede inschrijving is voor iedereen gelijk, maar Dong kent het gebied en kan de inkoop en onderhoud van de windparken optimaliseren. Dong wil nog niet bekendmaken of ze meedoen met de tweede tender.

Gehaaide wijze
Dong heeft op een gehaaide wijze de tender binnengehaald. Het bedrijf schreef zich veelvuldig in op de twee kavels van windmolenpark Borssele. Van de 38 inschrijvingen, waren er 21 afkomstig van Dong. Die had speciaal voor de aanbesteding 21 bv’s opgericht. De strategie was vooraf door het energiebedrijf bekendgemaakt bij het ministerie. Die destijds stelde dat het niet in strijd was met de regels. In de toekomst wil het ministerie van Economische Zaken dit wel voorkomen. Voortaan wordt het aantal dochterbedrijven dat kan meebieden daarom beperkt.

7,3 cent
De biedingen voor het windpark bij Zeeland zullen naar verwachting rond de 7,3 cent liggen, stelt het FD. Maar een bod van 9 cent per kilowattuur lijkt kansloos, terwijl dit twee jaar geleden nog revolutionair zou zijn geweest. Dat symboliseert de razendsnelle kostenverlaging voor offshorewind.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor AanbestedingsCafe.nl zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@aanbestedings-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.