Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Shell gaat ook meebieden op aanbesteding windparken

Shell wil ook mee gaan bieden op de aanbesteding van een aantal grootschalige windparken voor de kust van Nederland. Samen met energiebedrijf Eneco, offshorebedrijf Van Oord en windturbinebouwer Vestas vormt Shell een consortium. Dit blijkt uit bronnen van het FD. Eneco, Vestas en Van Oord hebben al eerder samengewerkt bij de aanleg van windpark Luchterduinen voor de kust van Noordwijk.

De Eerste Kamer heeft een spoedwet windenergie aangenomen, waarmee de aanleg van grootschalige windparken voor de Nederlandse kust definitief door mag gaan. De aanbesteding gaat 7 april open en duurt vijf weken.

Grote interesse
Naast het Shell-consortium, hebben ook andere grote energiebedrijven, pensioenfondsen en offshorebedrijven uit binnen- en buitenland belangstelling voor de ‘Borssele-tender’. Het Duitse energieconcern RWE is de enige partij die officieel zijn interesse kenbaar heeft gemaakt, schrijft de krant. In november vorig jaar kondigde het bedrijf aan samen met EDP Renewables en Macquarie Capital deel te gaan nemen aan het aanbestedingsproces. Het consortium zet in op de eerste twee beschikbare locaties voor de kust van Zeeland.

Aanleggen elektriciteitsnetwerk
“Nu de Eerste Kamer heeft ingestemd met de wet, kan Tennet beginnen met de aanleg van het elektriciteitsnetwerk voor windparken op zee”, zei minister Kamp van Economische zaken in een persbericht. Ontwikkelaars van de windparken krijgen volgens de minister meer duidelijkheid over de aansprakelijkheid van schade door eventuele vertraging en storingen aan het net op zee. “Naar verwachting zullen hierdoor meer ontwikkelaars zich inschrijven op de tenders voor de windparken. Hoe groter de concurrentie, hoe goedkoper een windpark kan worden aangelegd”, aldus Kamp.

Laagste prijs
Zoals Kamp al laat doorschemeren, vindt de gunning plaats op basis van de laagste prijs. Alle partijen kunnen een prijs bieden in euro’s per kilowattuur. De overheid subsidieert wel het verschil tussen de geboden prijs en de daadwerkelijke elektriciteitsprijs. Uiteindelijk worden de komende vier jaar vijf locaties voor windparken op zee op deze manier aanbesteed. De aanbesteding is een van de grootste in Europa en is voor bedrijven aantrekkelijk, omdat er verschillende gebieden achter elkaar worden aanbesteed.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres