Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
27
02
17
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Fraude en corruptie
Soort:

Smeergeld Ballast Nedam kwam bij Saudische koningshuis terecht

Medewerkers van Ballast Nedam betaalden in de periode tussen 1997 en 2004 honderden miljoenen euro’s aan steekpenningen aan ambtenaren in Saudi-Arabië. Met dat smeergeld werden bouwprojecten in het Arabische land binnengehaald. Ballast Nedam trof in deze zaak in 2012 een schikking van 5 miljoen met OM en 12,5 miljoen met de Belastingdienst. Uit de documentaire ‘Inzake Saoedi-Arabië’ die Human op NPO 2 uitzendt, komen weer allerlei nieuwe details naar boven.

Er zijn bijvoorbeeld sterke aanwijzingen dat de top van het Saudische koningshuis betrokken was bij een smeergeldaffaire rond Ballast Nedam, schrijft NOS. De koningen Fahd en Abdullah worden, met een schuilnaam, genoemd in de schaduwboekhouding van het Nederlandse bedrijf. Volgens FIOD (opsporingsdienst van de Belastingdienst) ontvingen beide broers steekpenningen of stonden ze op de nominatie om die te krijgen. In totaal zou Ballast Nedam ten minste een half miljard dollar smeergeld hebben betaald aan leden van het Saudische koningshuis en andere hooggeplaatste Saudiërs.

Saudische staatskas draait ervoor op
Een groot deel van het smeergeld, 467 miljoen dollar, zou terecht zijn gekomen bij de Saudische prins Al-Waleed bin Talal. Op papier betaalde Ballast Nedam hem dat geld voor advieswerk. In werkelijkheid ging het volgens de FIOD om smeergeld voor het binnenhalen van een opdracht voor de verbouwing van twee vliegvelden. Voor die vliegvelden betaalde de Saudische luchtmacht 580 miljoen dollar aan Ballast Nedam. De FIOD vermoedt dat de opdracht eigenlijk maar 249 miljoen waard was, maar dat Ballast Nedam het eerder betaalde smeergeld bij de rekening optelde. Dat betekent dat de Saudische staatskas dus opdraaide voor het smeergeld.

Vervolging
Door de schikking met het OM kwam de zaak niet voor de rechter, maar een aantal voormalige leidinggevenden bij Ballast Nedam worden nog wel individueel vervolgd. Zij worden ervan verdacht een deel van het smeergeld voor zichzelf te hebben gehouden.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor AanbestedingsCafe.nl zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@aanbestedings-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.