Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
03
10
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Overheidaanbesteding
Soort:

Sociaal domein kost gemeenten meer dan verwacht

Sociaal domein kost gemeenten meer dan verwacht

De gemeenten hebben in 2017 gezamenlijk 4,4% meer uitgegeven aan het sociaal domein dan begroot. Die budgetoverschrijdingen vingen ze vooral op door minder uit te geven op andere beleidsterreinen. Dit blijkt uit onderzoek van Divosa, de vereniging van gemeentelijke directeuren in het sociaal domein.

In totaal hebben de gemeenten hun budget voor het sociaal domein met 724 miljoen euro overschreden. 600 miljoen euro daarvan is te wijten aan de extra uitgaven in de jeugdzorg. Hoewel volgens Divosa uit de evaluatie van de jeugdwet bleek dat het niet handig is om een stelselwijziging te combineren met bezuinigingen, verklaart dat volgens de organisatie niet de grote kostenstijging in de jeugdzorg.

Inkoop zorg
Waar de uitpuilende kosten in de jeugdzorg dan wel aan te danken zijn kan Divosa niet met zekerheid zeggen. Volgens de organisatie is het mogelijk te wijten aan de manier waarop het wordt vormgegeven en ingekocht. Ook de groei van de zorgvraag en de toegenomen inzet op preventie worden echter als mogelijke redenen gegeven.

Kostendrijvers
Volgens Divosa stijgen de gemeentelijke uitgaven in het sociaal domein sneller dan de gemeentelijke inkomsten. Mede daarom zal de organisatie dit jaar een nieuw onderzoek uitvoeren om meer zicht te krijgen in de mogelijke kostendrijvers. Daarbij zullen een aantal gemeenten hun uitgaven in de jeugdzorg vanuit verschillende invalhoeken bekijken.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.