Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
03
12
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Stapelcontracten bouw nemen toe

Stapelcontracten bouw nemen toe

De bouwsector trekt zich weinig aan van het clusterverbod. Vorig jaar was bijna 40% van de aanbestedingen in de industrie geclusterd. En dat percentage blijft alleen maar toenemen. Dit blijkt volgens Cobouw uit een onderzoek van Stabi en SMI.

Het onderzoek stelt dat zowel het aantal geclusterde opdrachten in de bouw stijgt, als het percentage ervan. De toename zou het grootst zijn op het gebied van onderhoud en groen. Volgens Cobouw is dit “een funeste ontwikkeling voor kleine ondernemingen.”

Verbod
Hoewel de aanbestedingswet clusteren verbiedt, is dit verbod in de praktijk makkelijk te omzeilen. Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer heeft aanbestedende diensten meerdere keren opgeroepen om het clusterverbod te respecteren, maar dat heeft tot nu toe weinig effect gehad.

Daling
Volgens het onderzoek stappen opdrachtgevers in de bouw steeds vaker over van 1 op 1 opdrachten en kleine onderhandse aanbestedingen naar meerjarige raamovereenkomsten. Dat zorgt voor een opvallende ontwikkeling. Terwijl de bouwsector sterk groeit, daalt het aantal openbare (niet-Europese) aanbestedingen in de bouw.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.