Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Stapelcontracten bouw nemen toe

De bouwsector trekt zich weinig aan van het clusterverbod. Vorig jaar was bijna 40% van de aanbestedingen in de industrie geclusterd. En dat percentage blijft alleen maar toenemen. Dit blijkt volgens Cobouw uit een onderzoek van Stabi en SMI.

Het onderzoek stelt dat zowel het aantal geclusterde opdrachten in de bouw stijgt, als het percentage ervan. De toename zou het grootst zijn op het gebied van onderhoud en groen. Volgens Cobouw is dit “een funeste ontwikkeling voor kleine ondernemingen.”

Verbod
Hoewel de aanbestedingswet clusteren verbiedt, is dit verbod in de praktijk makkelijk te omzeilen. Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer heeft aanbestedende diensten meerdere keren opgeroepen om het clusterverbod te respecteren, maar dat heeft tot nu toe weinig effect gehad.

Daling
Volgens het onderzoek stappen opdrachtgevers in de bouw steeds vaker over van 1 op 1 opdrachten en kleine onderhandse aanbestedingen naar meerjarige raamovereenkomsten. Dat zorgt voor een opvallende ontwikkeling. Terwijl de bouwsector sterk groeit, daalt het aantal openbare (niet-Europese) aanbestedingen in de bouw.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres