Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
13
06
17
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Fraude en corruptie
Soort:

Start rechtszaak omkoopzaak dienstauto’s

Vandaag begint de rechtszaak rond de omkoopzaak van Volkswagen- en Audi-importeur Pon. Er staan elf mannen voor de rechter in Rotterdam. Zes ambtenaren worden ervan verdacht steekpenningen te hebben aangenomen van Pon. Ook staan er vijf medewerkers van de auto-importeur terecht voor het omkopen van de ambtenaren.

In ruil voor tien jaar giften aan de ambtenaren, met een totale waarde van 100.000 euro, kreeg het bedrijf een dusdanige gunstige positie bij de aanbesteding dat 6 miljoen euro voordeel is verkregen bij de levering van dienstauto’s aan de politie en Defensie.

Pon, Peugeot en Renault
Volgens het OM hebben, naast Pon, ook Peugeot en Renault invloed gekocht bij de aanbesteding voor de wagenparken, schrijft NOS. Pon bekende eerder al schuld en heeft zijn strafvervolging afgekocht voor 12 miljoen euro. Ook Peugeot en Renault schikten beide voor twee miljoen euro.

Verschillen in corruptie
Het verschil tussen de verdachten is groot. Jacques H., een wagenparkbeheerder bij Defensie, wordt het zwaarst beschuldigd. Hij zou voor 700 euro per maand in een Audi A5 hebben gereden, terwijl de normale leaseprijs tussen de 1109 en 1568 euro per maand ligt. Voor 17.000 euro tankte hij vervolgens op de ter beschikking gestelde tankpas. Ook pakte hij gratis voor 1000 euro aan winterbanden mee. Op kosten van Pon, Renault Nederland en Peugeot Nederland zat hij op een cruise op de Middellandse Zee, bezocht hij Athene en reisde hij onder meer naar Finland, de VS, Rusland en Canada. Zo schrijft Trouw.

Gerard L., tot zijn ontslag hoofd Degelijkheid bij de afdeling Materieel Beproevingen Logistiek bij Defensie, is een van de kleine verdachten. Hij pakte bij de aankoop van een Volkswagen Passat een niet-zakelijke korting mee van 236 euro. Het OM beschouwt dat als een verboden gift.

Verweer
De advocaten Cees Korvinus, Michael Ruperti en Ad Westendorp verdedigen zes verdachten. Zij willen oud-Defensieministers Hans Hillen, Henk Kamp en Eimert van Middelkoop oproepen als getuigen in de omkopingszaak. Ruperti vindt het vreemd dat een cliënt van hem terechtstaat voor een relatief klein voordeel, terwijl minister Kamp eerder voor een soortgelijk bedrag korting kreeg bij Pon en niet wordt vervolgd. Het OM geeft aan dat het verschil is dat de minister nooit om een gift heeft gevraagd, en enkele verdachten dat wel hebben gedaan.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor AanbestedingsCafe.nl zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@aanbestedings-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.