Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Steeds meer gemeenten kiezen voor inkoopsamenwerking

Het aantal inkoopsamenwerkingen tussen gemeentes is in de afgelopen vier jaar fors gestegen. In 2011 waren er nog 18 structurele samenwerkingen, inmiddels zijn dat er 46. 64% van de 393 Nederlandse gemeenten participeert in een inkoopsamenwerking. Veelal zijn dit kleine en middelgrote gemeenten, zo laat PIANOo weten op basis van de herziene kaart Gemeentelijke inkoopsamenwerkingen.

Door een inkoopsamenwerking kan er meer kennis worden opgebouwd van producten, markten en bedrijven. Daarnaast kunnen de transactiekosten en risico’s voor de deelnemende organisaties verminderd worden en neemt de professionaliteit van de inkoop toe, aldus PIANOo.

Samenwerkingen
Sommige gemeenten werken samen in een shared service center of zijn onderdeel van een ambtelijke fusie. Andere gemeenten kopen gezamenlijk in via een inkoopsamenwerking of werken samen op structurele basis. In de samenwerkingsverbanden die opgenomen zijn in de kaart Gemeentelijke inkoopsamenwerkingen, werken de gemeenten samen op verschillende aandachtsgebieden, bijvoorbeeld leerlingenvervoer, beveiliging en ICT.

Kleine en middelgrote gemeenten
Vooral kleine gemeenten (minder dan 30.000 inwoners) en middelgrote gemeenten ( tussen de 30.000 en 60.000 inwoners) nemen deel aan een inkoopsamenwerking. 67% van de inkoopsamenwerkingen bestaat uit 2 tot 4 gemeenten en 33% uit meer dan 5 gemeenten. Bij Inkoopbureau West Brabant werken het grootste aantal gemeenten samen, namelijk 23 met in totaal 506.641 inwoners.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres