Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
19
03
19
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Jon Jonoski
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Steun in Brussel voor terugdringen zorgaanbestedingen

Steun in Brussel voor terugdringen zorgaanbestedingen

REFIT, het commissieprogramma van de EU voor gezonde en resultaatgerichte regelgeving, heeft de Europese Commissie aangeraden om de regels voor het aanbesteden van zorg tegen het licht te houden. Daarmee wordt voldaan aan een wens van minister van VWS Hugo de Jonge. Het kan echter nog jaren duren voordat een wijziging doorgevoerd wordt.

In een toelichting tegenover de NOS stelt minister de Jonge dat het “niet logisch is om te veronderstellen dat je vanuit Polen of Portugal in Nederland in de jeugdzorg aan de slag gaat. Dat gebeurt nu niet, en dat gaat in de toekomst ook niet gebeuren. “De zorg is geen markt, laat staan een Europese markt.”

Initiatiefwet
De Jonge is niet de enige met deze zorgen. Recent hebben ook GroenLinks en SGP samen een initiatiefwet ingediend om de aanbestedingsplicht in de zorg af te schaffen. Voordat het zo ver is gaat de minister samen met REFIT-voorzitter Frans Timnmermans kijken or er binnen de huidige Europese regelgeving wat gemeenten wat meer ruimte kunnen krijgen om de inkoop van zorg vrijer te regelen.

Onafhankelijk
De vraag blijft in hoeverre al deze inspanningen nodig zijn. Onderzoek van het Public Procurement Research Centre (PPRC) heeft eerder al uitgewezen dat binnen de jeugdzorg en Wmo gemeenten in 90% van de gevallen contracteren op basis van de open house methodiek. Daarbij zijn ze onafhankelijk van de Europese aanbestedingsregels. Jan Telgen, emeritus hoogleraar inkoopmanagement en directeur van PPRC, benadrukt bovendien dat de Europese aanbestedingsrichtlijnen Nederland toelaten om haar eigen regels te maken. Daar is vooralsnog niet voor gekozen.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Reacties:

  • Marco van der Spek-Stikkelorum | 20-03-2019 om 08:48

    Is er wel eens uitgelegd aan de minister dat ook al zou je aanbesteden, wat in de zorg onder voorwaarden echt niet verplicht is, dat de vermelding op de TED echt niet leidt tot meer bureaucratie en aanbod van uit andere landen. En dat indien er nationaal aanbesteed de procedure nagenoeg hetzelfde is. Gemeenten die nu kiezen voor aanbesteden zullen echt niet kiezen voor OpenHouse als de (niet bestaande) Europese verplichting vervalt. Reëel risico is zelf dat indien de gehele verplichting tot aanbesteden vervalt er willekeur op zal treden wat m.i. zeer onwenselijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.