Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Stolwijk wil Aanbestedingswet afschaffen

“De Aanbestedingswet is onwerkbaar en contraproductief”, stelt Wouter Stolwijk, oud-directeur van Pianoo. Tijdens Jaarcongres Ontwikkelingen Aanbestedingsrecht, dat gehouden werd op 21 maart, zei Stolwijk dat hij de wet daarom af wil schaffen. Daarbij gebruikt hij het voorbeeld van Rijkswaterstaat, die de Nijkerkerbrug aanbesteedde met zo min mogelijk regels en zoveel mogelijk vrijheid. Dit schrijft Cobouw.

Door het werken met de Aanbestedingswet komt er jaarlijks via tenders ruim 60 miljard euro in de markt. Dit bedrag wordt niet optimaal besteed, waardoor er geen ruimte is voor innovatie en het creëren van maatschappelijke waarde. Tijdens het congres helpt Stolwijk iedereen herinneren dat aanbesteden geen besturen is. “Het lijkt wel of we dat volledig uit het oog zijn verloren.”

Fout concept
De regels van de Aanbestedingswet zijn, volgens Stolwijk, niet uit te leggen. De oud-directeur PIANOo stelt dat je snel verstrikt raakt in de procedure. Ook vindt hij de wet een fout concept, dat alleen gebruikt en uitgewerkt wordt omdat het moet. Door het gebruiken van de wet wordt het ene gat met het andere gevuld, maar bedrijven en aanbestedende diensten worden er gek van.

Bizar
Stolwijk vindt het bizar dat binnen de wet instrumenten als concurrentie gerichte dialoog en de marktconsultatie worden gebruikt, als opdrachtgever en opdrachtnemers met elkaar in gesprek gaan. Volgens hem kan een opdracht ook worden aanbesteed, zonder gebruik te maken van deze begrippen. Hierbij kijkt hij naar de aanbesteding van de renovatie van de Nijkerkerbrug.

Geen regels, meer vrijheid
Rijkswaterstaat heeft de renovatie van de Nijkerkerbrug op een bijzondere manier in de markt gezet: zo min mogelijk regels en zoveel mogelijk vrijheid voor de markt. Dit deed Rijkswaterstaat door middel van het project DOEN. Bij deze aanbesteding werd al vanaf de eerste fase met marktpartijen gesproken over de aanpak en samenwerking. De prijs kwam pas in een latere fase aan bod en werd dus niet als selectiecriterium gebruikt.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties (1)

aanbestedingscafe gebruiker 30 maart 2017 12:16 uur

[…] zo noemt hij de wet in het must read-artikel in Cobouw.  De primeur is echter belegen Aanbestedingscafé citeert diezelfde dag Stolwijk eveneens, aan de hand van een eerder gehouden congres, waar hij de […]

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres