Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Subsidies Belgische windparken verlagen

De windparken in het Belgische deel van de Noordzee moeten het voortaan doen met minder subsidie. De hoeveelheid subsidie die men nu kan krijgen is gebaseerd op de Nederlandse windparken (Borssele 3 & 4). Dit meldt De Tijd.

Energiewaakhond CREG heeft geconcludeerd dat de nieuwe windparken rendabel kunnen zijn met een subsidie van 62 tot 64 euro voor elke megawattuur stroom die wordt geproduceerd. Dat is een vermindering van 50 procent in vergelijking met de subsidie die vorig jaar werd toegezegd aan twee projecten die nu gebouwd worden.

Zeebrugge
De Belgische windparken die nu gebouwd worden, zijn twee keer zo duur als het windpark Borssele. De kostprijs voor het Belgische Zeebrugge is 124 euro per megawattuur, terwijl het Nederlandse Borssele wordt aangelegd tegen een kostprijs van maar 54,50 euro per megawattuur. Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe de Backer kreeg daarom nogal wat kritiek over zich heen. Toch kon de duurdere kostprijs niet meer veranderd worden.

Northwester 2
Voor de drie laatst toegezegde windparken in de Noordzee is dat niet het geval. Northwester 2 is het eerstvolgende park. Als de subsidies daarvoor verminderen van het niveau van Zeebrugge naar het niveau van Nederland wordt er ongeveer 1 miljard euro uitgespaard. Voor de drie andere geplande parken kan de verlaging oplopen tot zo’n 3,5 miljard euro.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres