Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Te laat betalen = meteen rekening!

Op grond van een EU Richtlijn zijn de “spelregels” rond betalingsachterstanden fors aangepast. De nieuwe regels zijn van toepassing op alle overeenkomsten vanaf 1 december 2002.

Leveranciers zijn op grond van de nieuwe wetgeving gerechtigd – zelfs zonder aanmaning vooraf – 10 % wettelijke te rente heffen als hun vordering niet stipt binnen de betaaltermijn (doorgaans 30 dagen) is voldaan.

Omdat de gemiddelde debiteurentermijn in Nederland in internationaal perspectief relatief hoog is en in het huidige economische klimaat de neiging heeft te verslechteren. zullen de inkoopkosten fors oplopen als leveranciers datgene waar ze krachtens deze nieuwe wet recht op hebben. ook daadwerkelijk gaan claimen.

Bij overeenkomst of via algemene voorwaarden kunnen partijen weliswaar afwijkende betaaltermijnen of rentevergoedingen overeenkomen. ze kunnen de essentie van de nieuwe wet niet vermijden: te laat betalen betekent dat de wederpartij direct rente in rekening mag brengen. En dat gaat in Nederland om grote bedragen! Wil je dit voorkomen. dan zal je dus in de sfeer van contractuele bepalingen. algemene voorwaarden en betalingsdiscipline van je eigen organisatie beslist maatregelen moeten nemen.

Datum: 22 maart

extra begeleidende tekst bij dit artikel staat op deze link

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link