Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Te vaak 'operatie geslaagd, patiënt overleden'

Inkopers en aanbesteders bij de overheid hebben met name aandacht voor eerlijk handelen, naleven van wet- en regelgeving, transparantie en het verantwoorden van besluiten. Er mag meer nadruk komen te liggen op resultaat, was de teneur tijdens het NEVI-PIANOo congres in ’s-Hertogenbosch.

Het Fyra-debacle was nog altijd het gesprek van de dag tijdens het NEVI-PIANOo congres op donderdag 6 juni in Congrescentrum 1931 te ’s-Hertogenbosch. “Operatie geslaagd, maar patiënt overleden”, kenschetste dagvoorzitter presentator Lex Bohlmeijer het fenomeen dat veel aanbestedingen procesmatig wel goed gaan, maar niet het gewenste resultaat opleveren. In een panelgesprek gingen Jan Telgen (Voorzitter NEVI Publiek) en Wouter Stolwijk (Directeur PIANOo) hier nader op in. “Er is ligt bij aanbestedingen wel erg veel nadruk op de juridische aspecten, daarna pas op de resultaten van inkoop”, aldus Stolwijk. “Ik ben zeker niet tegen eerlijk handelen, maar wel vóór resultaten behalen met inkoop.”

Inkoop beleidsmatige hobbel
Beleidsmakers zouden wel eens anders tegen inkoop aan mogen kijken, concludeerde Jan Telgen. “Laten we onze zegeningen tellen, want inkoop in de publieke sector is de laatste jaren steeds verder geprofessionaliseerd. Voor beleidsmakers is inkoop alleen nog vaak die ‘hobbel’ die je nu eenmaal moet nemen, in plaats van dat fantastische instrument om resultaten mee te behalen.” De maatschappelijke waarde die publieke inkoop moet creëren, bijvoorbeeld op het terrein van duurzaamheid, stimulering van het mkb en social return, moet men volgens Stolwijk dan ook wel in proportie zien: “Het primaire doel van inkoop moet bovenaan staan”. 

Uitkomsten onderzoek
Gezien de resultaten uit een onderzoek van PIANOo onder inkopers en aanbesteders bij de overheid, waarvan de uitkomsten tijdens het congres bekend werden gemaakt, is er op dat vlak nog veel werk aan de winkel. Eerlijk handelen en het naleven van wet- en regelgeving zijn daarin de twee meest genoemde aandachtsgebieden in inkooptrajecten. Daarna volgen transparantie en het verantwoorden van besluiten. Het zorgen voor de juiste producten en diensten staat op plek vijf. Om betere resultaten te halen met publieke inkoop moet de aandacht de komende jaren “verschuiven van dat enorme juridische gebouw dat we helemaal opgetuigd hebben, naar het economische gebouw”, stelde Stolwijk. 
Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link