Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Tekort goed opgeleide publieke inkopers

Inkoopopleidingen sluiten niet goed aan bij de behoeften van inkoopafdelingen. Bovendien hebben veel publieke inkopers vaak helemaal geen inkoopopleiding gevolgd. Hierdoor is er een tekort aan goed opgeleide publieke inkopers en is het voor aanbestedende diensten lastig om de inkoopfunctie te professionaliseren. Dat blijkt uit een onderzoek van PIANOo, onder inkoopmanagers bij 24 aanbestedende diensten.

De respondenten pleiten volgens Binnenlands Bestuur voor meer praktisch toepasbaar inkooponderwijs, dat competentiegericht is en zich bovenal focust op de publieke organisatie en de strategische kant van het inkoopvak. Nu dat niet het geval is, blijft de ontwikkeling van kennis achter en blijven veel belangrijke inkooptaken liggen. Zo is het, volgens het onderzoek, lastig om strategische beleidsdoelen te vervlechten met de inkoopstrategie, worden data-analyses vaak niet uitgevoerd en wordt inkoopbeleid niet up to date gehouden.

Beperkt aanbod
Volgens de respondenten richtten commerciële aanbieders van inkoopopleidingen zich nu te weinig op publieke inkoop, terwijl er op MBO-niveau helemaal geen geschikte opleidingen zijn. Ook op HBO- en WO-niveau zou het aanbod beperkt zijn. Hogescholen bieden soms een halfjaarlijks inkoopminor, waar publieke inkoop slechts een onderdeel van is, terwijl sommige universiteiten het vak Aanbestedingsrecht geven. Ook zou er bij master-opleidingen zoals bestuurskunde en management soms aandacht worden gegeven aan publiek opdrachtgeverschap.

Opleidingstraject
Volgens het onderzoek van PIANOo hebben veel overheidsorganisaties ook te weinig tijd en geld om hun inkopers alsnog een opleiding te laten volgen. De respondenten denken dat het opzetten van een eigen opleidingstraject voor sommige aanbestedende diensten een oplossing zou kunnen zijn. Dat gebeurt nu al op rijksniveau en bij enkele gemeenten.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link