Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Tekorten jeugdzorg beperken functioneren gemeenten

Het bestuurskracht van de Groningse gemeenten neemt af vanwege de grote tekorten op jeugdzorg. Zo stelt René Paas, commissaris van de Koning voor de provincie Groningen, in een brief aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. Hij vindt daarom dat de verdeling van het jeugdzorgbudget “op andere leest geschoeid moet worden, anders blijft de pijn waar die nu ligt.”

Binnenlands Bestuur stelt dat onder meer Pekela, Midden-Groningen en Loppersum jaarlijks een tekort van 3% op de jeugdzorgbegroting hebben, terwijl Veendam zelfs met een tekort van 5% kampt. Over heel 2018 en 2019 kwamen de Groningse gemeenten jaarlijks in totaal 43 miljoen euro tekort op de jeugdzorg.

Negatief effect
Paas noemt dit “zorgelijk grote bedragen” en vreest dat wanneer er niets veranderd de jeugdzorg in gemeenten als Veendam, Appingedam en Het Hogeland de volledige gemeentelijke reserves binnen twee jaar zal opeten. Dit zal volgens hem leiden tot problemen die de gemeenten niet op eigen kracht zullen kunnen oplossen, wat ook een negatief effect zal hebben op het functioneren van deze gemeentes. Paas wil daarom dat de gemeenten tijd en financiële ruimte krijgen om de kosten beter te beheersen.

Bezuiniging heroverwegen
Volgens ingevoerde bronnen is het kabinet van plan om dit jaar eenmalig 350 miljoen euro uit te trekken voor de jeugdzorg en vervolgens 190 miljoen euro in de drie jaar daarna. Dit betekent dat gemeenten dit jaar 148 miljoen euro minder krijgen dan gedacht. Paas vindt daarom dat het Rijk de bezuiniging van 450 miljoen euro op jeugdzorg moet heroverwegen. Bovendien moet volgens hem het beloofde extra rijksgeld op een andere manier worden verdeeld over de gemeenten dan nu gebeurt.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link