Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Tekortkomingen naleving aanbestedingsregels

Uit een rapport van de Europese Rekenkamer blijkt dat 40% van de gecontroleerde Europese aanbestedingen fouten bevat. Hierover zijn Kamervragen gesteld door Van ’t Wout en De Vries van VVD aan de Ministers van Buitenlandse Zaken en Financiën. “Dit is niet het eerste rapport, waarmee de Europese Rekenkamer (ERK) in beeld brengt dat er tekortkomingen zijn in de naleving van de Europese aanbestedingsregels bij de besteding van EU-fondsen”, stelt Minister Koenders in zijn reactie.

In het jaarverslag vermeldt de ERK steevast welk aandeel in het algemene foutenpercentage toe te rekenen is aan fouten bij openbare aanbestedingen in lidstaten. Van ’t Wout en De Vries vinden het schokkend dat er in de periode 2007-2013 fouten zijn gemaakt van maar liefst 70 miljard aan cohesiefondsen. Koenders noemt het ook ‘zorgelijk’ en stelt dat het verbeteren van de hoge foutenpercentages bij EU-fondsen al jarenlang het speerpunt is van Nederland.

Complexe regelgeving
De VVD’ers wijzen het foutpercentage toe aan de complexe wet- en regelgeving. Zij pleiten voor een vereenvoudiging van de aanbestedingsregels. Koenders stelt dat de nieuwe EU-richtlijnen op het gebied van aanbesteden voor verduidelijking zorgen. “Nederland heeft zich tijdens de onderhandelingen met succes sterk gemaakt voor verduidelijking van de regelgeving. Daarnaast kunnen aanbestedende diensten terecht bij Expertisecentrum aanbesteden, PIANOo. Er is tevens een beleidsagenda geformuleerd met het doel heldere en uitvoerbare EU wet- en regelgeving te ontwikkelen. Deze agenda moet er toe leiden dat onnodige regeldruk wordt vermeden en de beoogde doelen van EU-regelgeving zo goed mogelijk worden gehaald.”

Opschorten betalingen
De ERK stelt dat als de situatie eind volgend jaar niet is verbeterd, de betalingen aan de lidstaten voor de periode 2014-2020 moeten worden opgeschort. “Het kabinet deelt de genoemde aanbevelingen”, reageert Koenders. “Het kabinet is van mening dat de Europese Commissie de aanbevelingen van de Europese Rekenkamer in dit rapport sterk ter harte moet nemen. Zowel het tijdelijk opschorten van betalingen, het opleggen van financiële correcties, als het starten van inbreukprocedures staan ter beschikking van de Europese Commissie.”

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link