Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
02
02
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Overheidaanbesteding
Soort: ,

Tendens van inbestedende overheid zet door

Tendens van inbestedende overheid zet door

Minister Asscher van Sociale Zaken kan doorgaan met de plannen om schoonmakers in dienst van het Rijk te nemen. Schoonmaakkoepel OSB had hierover een klacht ingediend bij de Commissie van Aanbestedingsexperts. Deze heeft de klacht nu ongegrond verklaard.

“Dit advies is teleurstellend en we moeten de zaak nu verder afwegen”, aldus OSB-voorzitter Piet Adema. “Wij staan nog steeds achter onze bezwaren. Naast de juridische kant van deze zaak, spelen bij het Rijk ook politieke afwegingen mee. De schoonmaaksector kan veel voor het Kabinet betekenen, door het realiseren van sociale doelstellingen. Hiermee wordt veel meer bereikt dan door het schoonmaakwerk in te besteden.”

Veranderend speelveld
Een inbestedende overheid en een verontwaardigde markt is geen nieuwe situatie. Volgens Willem Janssen, promovendus Internationaal en Europees Aanbestedingsrecht, is inbesteden een trend van de afgelopen jaren. “Er is sprake van een veranderend speelveld. Deze maatschappelijke ontwikkelingen wringen met het belang van gelijkheid en transparantie in een aanbesteding”, stelde Janssen in een interview met AanbestedingsCafe.nl.

Leden van de VVD en PVV gaven in een reactie op de nieuwe aanbestedingsrichtlijnen aan zich ook zorgen te maken over de tendens van inbesteden bij de overheid. De VVD informeerde zelfs naar de mogelijkheid om een verplichting tot aanbesteden op te nemen in de wet.

Geen verplichting
Henk Kamp, minister van Economische Zaken, stelt in zijn reactie echter dat aanbestedende diensten vrij zijn om bepaalde werkzaamheden zelf uit te voeren of deze uit te besteden aan derde partijen. “Bij inbesteden is er geen sprake van een aanbestedingsplichtige opdracht, waarop de wet van toepassing is. De keuze om een derde partij te contracteren of de werkzaamheden zelf uit te voeren, zal weloverwogen moeten worden gemaakt, waarbij aanbestedende diensten onder meer kunnen kijken naar economische, maar ook sociale aspecten.”

Geen vorm van aanbesteden
Huib van Romburgh, hoogleraar Aanbestedingsrecht, begrijpt de commotie rondom inbesteden niet. “Bij het inbesteden van schoonmaakwerk is er helemaal geen sprake van een vorm van aanbesteden, maar het aannemen van personeel”, zegt hij verbaast. “Aanbesteden is helemaal niet aan de orde. Toch zijn er geluiden dat dit tegen de wet zou zijn.” Van Romburgh noemt tevens het inbesteden van scanwerkzaamheden. “Ik ben bang dat interdepartementale samenwerkingen op een laag vlammetje gezet gaan worden, als de Tweede Kamer hierin meegaat.”

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor AanbestedingsCafe.nl zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@aanbestedings-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.