Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
26
04
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Tenderkosten moeten worden teruggedrongen

Veel aannemers hebben bij een aanbesteding last van hoge tenderkosten. Volgens Daan Sperling, bestuursvoorzitter van het Rotterdamse TBI, moeten grote opdrachtgevers in de bouw hun werkwijze aanpassen om die kosten terug te dringen. Dit meldt het Financieel Dagblad.

Voor veel bouwbedrijven zijn de kosten van aanbestedingsprocedures een gevoelig punt. De kosten kunnen worden verrekend in de uitvoeringsfase als het bedrijf de aanbesteding wint. Maar als het bedrijf verliest, dan zijn de kosten grotendeels voor eigen rekening. Daardoor lopen bedrijven het gevaar om in de rode cijfers te komen.

Aanbesteding Zuidasdok
Bij de aanbesteding van het Zuidasdok gebeurde dit ook. TBI deed hieraan mee in het verliezende consortium met BAM en VolkerWessels. Volgens Sperling kwamen de totale kosten uit op ongeveer 17 miljoen euro. Hiervan werd maar 6,5 miljoen euro vergoed. Dat is meer dan dat er normaal vergoed wordt, maar er blijft nog steeds een groot verlies over.

Oplossingen
Volgens Sperling is dit wel op te lossen. Opdrachtgevers zouden bijvoorbeeld eerder kunnen trechteren en het aantal inschrijvers beperken van drie naar een. Niet alle partijen hoeven de plannen dan helemaal uit te werken, wat geld scheelt. Een andere oplossing is om de uitvraag minder gedetailleerd op te stellen. De derde optie is dat de vergoeding voor de verliezende partij verhoogd wordt.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.