Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen
Veel aannemers hebben bij een aanbesteding last van hoge tenderkosten. Volgens Daan Sperling, bestuursvoorzitter van het Rotterdamse TBI, moeten grote opdrachtgevers in de bouw hun werkwijze aanpassen om die kosten terug te dringen. Dit meldt het Financieel Dagblad.
Voor veel bouwbedrijven zijn de kosten van aanbestedingsprocedures een gevoelig punt. De kosten kunnen worden verrekend in de uitvoeringsfase als het bedrijf de aanbesteding wint. Maar als het bedrijf verliest, dan zijn de kosten grotendeels voor eigen rekening. Daardoor lopen bedrijven het gevaar om in de rode cijfers te komen.
Aanbesteding Zuidasdok
Bij de aanbesteding van het Zuidasdok gebeurde dit ook. TBI deed hieraan mee in het verliezende consortium met BAM en VolkerWessels. Volgens Sperling kwamen de totale kosten uit op ongeveer 17 miljoen euro. Hiervan werd maar 6,5 miljoen euro vergoed. Dat is meer dan dat er normaal vergoed wordt, maar er blijft nog steeds een groot verlies over.
Oplossingen
Volgens Sperling is dit wel op te lossen. Opdrachtgevers zouden bijvoorbeeld eerder kunnen trechteren en het aantal inschrijvers beperken van drie naar een. Niet alle partijen hoeven de plannen dan helemaal uit te werken, wat geld scheelt. Een andere oplossing is om de uitvraag minder gedetailleerd op te stellen. De derde optie is dat de vergoeding voor de verliezende partij verhoogd wordt.