Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

TenderNed te veel zaak van juristen

“Elektronisch aanbesteden via TenderNed is te veel een zaak van juristen en andere specialisten geworden. Staan alle handtekeningen op de juiste plaats, zijn alle vakjes ingevuld en zijn de certificaten in orde?” Dat stelt Ruud de Bree, betrokken bij het opzetten en verder ontwikkelen van TenderNed.

“Dit betekent dat inschrijven voor kleine en middelgrote bedrijven haast onmogelijk is geworden. Bij de afronding van de ontwikkeling van TenderNed hebben grote gemeenten en organisaties als Rijkswaterstaat of ProRail de overhand gekregen. Daarbij heeft de nadruk bij het inrichten van TenderNed altijd al gelegen op het inrichten van de infrastructuur zelf, met alle juridische en IT-aspecten van dien. Dat betekent echter dat het inkoopproces zelf uit het oog is verloren”, vertelt De Bree aan KVGO, een vereniging voor ondernemers in de communicatiebranche.

Uit het oog verloren
Aanbesteden is volgens De Bree niet alleen een juridisch verhaal. “Het moet ook een dialoog zijn tussen de aanbesteder en de inschrijver om zo tot optimale resultaten te komen. Dat doel is naar mijn mening te veel uit het oog verloren. Je hebt bijvoorbeeld certificaten nodig en moet aan allerlei eisen voldoen. Gemeenten en overheden willen daarnaast graag elektronisch aanbesteden. Om de criteria te halen, zijn ze vaak gedwongen allerlei werk op een onnatuurlijke manier bij elkaar te voegen.”

Krachten bundelen
“Kom bij elkaar en vorm een groepering of platform”, adviseert De Bree. “Door de krachten te bundelen, kan je expertise in huis halen die nodig is voor TenderNed. Ik zou dan ook zeggen: neem niet weer een accountmanager in huis die met een auto van de zaak langs potentiële klanten moet rijden, maar haal specifieke kennis op het gebied van elektronisch aanbesteden binnen. De markt voor overheidswerk is enorm en wordt steeds groter. Ook kleine en middelgrote bedrijven kunnen hierop inspelen.”

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties (1)

aanbestedingscafe gebruiker 3 november 2015 17:37 uur

Dat krijg je als de overheid het zelf wil ontwikkelen. Los daarvan is het een belangrijk systeem dat gewoon veilig moet zijn, dus hoezo juridisering? Tenderned is volgens mij de aansluiting met oa ctm en negometrix etc allang kwijt. Daar speelt dit niet

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres