Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
13
11
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Rechtszaken
Soort:

Terechte gunning aanbesteding Blankenburgtunnel

Terechte gunning aanbesteding Blankenburgtunnel
Foto: Rijkswaterstaat

De aanbesteding van de bouw van de Blankenburgtunnel hoeft niet opnieuw te worden gedaan. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. De bouwers BAM en VolkerWessels en baggeraar Boskalis waren het niet eens met de gunning en spande een kort geding aan. Dat meldt Nu.nl.

Rijkswaterstaat gunde de aanbesteding aan een consortium van Ballast Nedam, de Belgische baggeraar DEME en de Australische firma Marquarie. De concurrenten, BAM, VolkerWessels en Boskalis, denken dat de gunning niet volgens de regels is gebeurd. Ze wezen op een mogelijke belangenverstrengeling, omdat een adviesbureau dat in de voorbereidingsfase voor Rijkswaterstaat werkte, later adviseerde bij het winnende consortium. De concurrenten meenden dat daarbij mogelijk voorkennis kan zijn gedeeld.

Uitspraak rechter
De rechter heeft BAM, VolkerWessels en Boskalis ongelijk gegeven. Er is geen bewijs dat aangeeft dat er voorkennis gedeeld is. Daarnaast waren er, volgens de rechter, voldoende maatregelen getroffen om te zorgen dat het adviesbureau een partij geen oneerlijke voorsprong zou geven.

Onterechte gunning
De klagers vonden ook dat het plan van het winnende consortium niet voldeed aan de technische eisen zoals die in de aanbesteding beschreven waren. Daarnaast plaatsten zij vraagtekens bij de wijze waarop Rijkswaterstaat de inschrijven heeft beoordeeld. De rechter gaf de concurrenten ook op deze punten ongelijk.

De Blankenburgtunnel
De aanbesteding van de Blankenburgtunnel bestaat uit de aanleg van een autosnelweg van 2x3 rijstroken, een landtunnel, een watertunnel, een verdiepte aansluiting op de A20 en een hoge aansluiting op de A15. Ook wordt de A20 tot aan het Kethelplein verbreid. Rijkswaterstaat streeft ernaar dit af te hebben in de periode 2022 – 2024.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.