Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen
De aanbesteding van de bouw van de Blankenburgtunnel hoeft niet opnieuw te worden gedaan. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. De bouwers BAM en VolkerWessels en baggeraar Boskalis waren het niet eens met de gunning en spande een kort geding aan. Dat meldt Nu.nl.
Rijkswaterstaat gunde de aanbesteding aan een consortium van Ballast Nedam, de Belgische baggeraar DEME en de Australische firma Marquarie. De concurrenten, BAM, VolkerWessels en Boskalis, denken dat de gunning niet volgens de regels is gebeurd. Ze wezen op een mogelijke belangenverstrengeling, omdat een adviesbureau dat in de voorbereidingsfase voor Rijkswaterstaat werkte, later adviseerde bij het winnende consortium. De concurrenten meenden dat daarbij mogelijk voorkennis kan zijn gedeeld.
Uitspraak rechter
De rechter heeft BAM, VolkerWessels en Boskalis ongelijk gegeven. Er is geen bewijs dat aangeeft dat er voorkennis gedeeld is. Daarnaast waren er, volgens de rechter, voldoende maatregelen getroffen om te zorgen dat het adviesbureau een partij geen oneerlijke voorsprong zou geven.
Onterechte gunning
De klagers vonden ook dat het plan van het winnende consortium niet voldeed aan de technische eisen zoals die in de aanbesteding beschreven waren. Daarnaast plaatsten zij vraagtekens bij de wijze waarop Rijkswaterstaat de inschrijven heeft beoordeeld. De rechter gaf de concurrenten ook op deze punten ongelijk.
De Blankenburgtunnel
De aanbesteding van de Blankenburgtunnel bestaat uit de aanleg van een autosnelweg van 2×3 rijstroken, een landtunnel, een watertunnel, een verdiepte aansluiting op de A20 en een hoge aansluiting op de A15. Ook wordt de A20 tot aan het Kethelplein verbreid. Rijkswaterstaat streeft ernaar dit af te hebben in de periode 2022 – 2024.