Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Tientallen miljoenen voor aanbestedingen duurzaam OV

De overheid is gefocust op duurzaam aanbesteden bij openbaar vervoer (OV). Projecten met bussen die elektrisch rijden schieten als paddenstoelen uit de grond. De overheid heeft als doel om publieke bussen in 2025 volledig emissievrij te laten rijden; dus op elektriciteit. Er zijn tientallen miljoenen aan subsidies beschikbaar gesteld.

De weg naar emissievrij OV is echter nog lang, zo schrijft OVpro.nl. De inzet van zero emissie mag namelijk niet ten koste gaan van de inzet van buslijnen. Daarnaast wil de overheid ook niet méér voor het openbaar vervoer betalen dan nu het geval is. Ook de reiziger is hier niet toe bereid. Als het duurder wordt, gaat de reiziger voortaan met de auto en dan is alle milieuwinst teniet gedaan.

In tien jaar 100% emissievrij
Een bieding van Veolia, om busvervoer in Breda volledig elektrisch te maken, ging niet door vanwege een rekenfout in de beoordeling van de offertes. Ruud van Heugten van de provincie Noord-Brabant stelt in een gesprek met OVpro.nl: “Het busvervoer moet in de volgende aanbesteding in Brabant, dus over een kleine tien jaar, honderd procent emissievrij zijn. Dat was nu nog een brug te ver”. Van Heugten adviseert de overige overheden om vooraf met de OV-branche in gesprek te gaan, om zo te kijken wat er haalbaar is binnen de gestelde kaders.

Veel voor weinig
De hele sector en de overheid is het er wel mee eens dat het openbaarvervoer op lange termijn volledig emissieloos moet zijn. De vraag is in welk tempo dat haalbaar is. Aanbestedingen in het OV betekenen vooralsnog dat er zoveel mogelijk vervoer tegen een zo laag mogelijk bedrag gerealiseerd moet worden.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres