Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
15
02
19
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Fraude en corruptie
Soort:

Toezichthouder naleving aanbestedingsrichtlijnen ontbreekt

Toezichthouder naleving aanbestedingsrichtlijnen ontbreekt

Klokkenluiders die misstanden bij aanbestedingen willen melden kunnen in Nederland nergens terecht. Er is geen Nederlandse instantie of toezichthouder verantwoordelijk voor de naleving van de aanbestedingsrichtlijnen. Zo blijkt uit een brief van FIOD aan de twee klokkenluiders die het gesjoemel met aanbestedingen bij Vattenfall wilden melden.

De brief van FIOD maakt onderdeel uit van het klokkenluidersdossier rond de Vattenfall-zaak waar het NRC Handelsblad eerder deze week over berichtte. De krant meldt dat in 2013 een Nederlandse projectmanager te midden van een aanbestedingsprocedure voor een gascentrale in Hamburg naar een geheime ontmoeting met vertegenwoordigers van Siemens (dat hengelde naar vertrouwelijke informatie) werd gestuurd. Toen hij dit voorval bij de overheid wilde melden, kon hij nergens terecht.

Strafrecht
De FIOD en het Openbaar Ministerie lieten hem weten dat misstanden bij aanbestedingen buiten het strafrecht vallen, zolang er geen harde bewijzen voor corruptie zijn. De Autoriteit Consument en Markt kan optreden tegen private bedrijven die samenspannen bij aanbestedingen, maar niet tegen overheden en staatsbedrijven (zoals Vattenfall). De Commissie Aanbestedingsexperts behandelt klachten zonder er bindende uitspraken over te doen. En volgens het aanbestedingsrecht kunnen individuele werknemers geen civiele procedures opstarten. Dat is alleen toegestaan aan gedupeerde bedrijven.

Handhavingstekort
Hoogleraar Gert-Wim van de Meent beaamt tegenover de NRC de problemen. Hij stelt al jarenlang te pleiten voor een onafhankelijke toezichthouder op aanbestedingen, omdat er sprake zou zijn van een “handhavingstekort.” Het feit dat gedupeerde bedrijven naar de rechter kunnen stappen, betekent volgens hem niet dat er genoeg rechtsbescherming is, omdat benadeelde partijen dat zelden kunnen doen. “Ze hebben bijna nooit concrete informatie over dat het fout zit. Die moet van binnenuit komen.”

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.