Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Top 10 innovatievriendelijke instrumenten en -inkopers in de publieke sector

PIANOo stelde een top 10 samen van innovatievriendelijke inkoopinstrumenten én -inkopers in de publieke sector. Het inzetten van innovatievriendelijke instrumenten als een marktconsultatie, prijsvraag of innovatiepartnerschap kan het inkopen van innovaties makkelijker maken, zo meldt het expertisecentrum.  

Uitdagende inkoopinstrumenten verdienen meer punten

PIANOo keek onder andere naar de aanbestedingen die het afgelopen jaar werden gepubliceerd op TenderNed. Aangezien niet elk instrument even krachtig is, gebruikt PIANOo verschillende waarden. Een innovatiepartnerschap scoort beter dan een prijsvraag, een marktconsultatie scoort juist minder hoog. Andere inkoopinstrumenten die hoog scoorden, waren het ‘toestaan van varianten’ en ‘onderhandelingen zonder bekendmaking’. Naast marktconsultatie scoorde ook ‘gunning op Beste Prijs Kwaliteit Verhouding (BPVK)’ laag.

Top 10 innovatievriendelijke inkopers publieke sector

Daarnaast telde PIANOo alle punten bij elkaar op, gedeeld door het aantal aanbestedingen. Daar kwam een analyse (top 10) uit die inzicht geeft in welke organisaties de instrumenten verhoudingsgewijs het meest omarmen. Dit bleken vaak uitvoeringsorganisaties te zijn, met een specifieke publieke taak. PIANOo ziet een algemene trend: hoe meer een organisatie aanbesteedt, hoe vaker zij in verhouding een innovatievriendelijk instrument toepast. Onder andere Schiphol Nederland en gemeente Haarlem scoorden hoog, met Stichting Saxion en Radboud Universitair Medisch Centrum die minder hoog scoorden omtrent het toepassen van innovatievriendelijke instrumenten.

Klik hier voor het complete overzicht van de top 10 op PIANOo.nl.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link