Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
01
11
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Transferium start kort geding om bovenregionale aanbesteding

Transferium start kort geding om bovenregionale aanbesteding

Transferium, een gesloten zorginstelling, is een kort geding gestart tegen 18 gemeenten in de regio’s Alkmaar. West-Friesland en de Kop van Noord-Holland. De gemeenten hebben een aanbesteding voor jeugdhulp gegund aan Horizon, een aanbieder uit Noord-Holland zonder gesloten jeugdzorginstelling. Transferium vreest dat kwetsbare jongeren de dupe zullen worden van deze bovenregionale aanbesteding.

Op dit moment zitten 72 regio-jongeren in de gesloten zorginstelling van Transferium. Dat aantal gaat in 2019 boven de 100 uitstijgen. Het gaat hierbij om jongeren die de zwaarste vorm van jeugdzorg nodig hebben. Volgens Transferium is het dan ook niet in hun belang dat ze door een openbare aanbesteding opeens buiten de regio worden geplaatst.

Samenwerking
Directeur Vrank Post stelt tegenover Gemeente.nu dat de gevolgen van deze gunning voor de jongeren “enorm en onomkeerbaar” kunnen zijn. Binnen de regio heeft Transferium volgens hem een hechte en goed functionerende samenwerking georganiseerd rond de jongeren. Horizon zal tijd nodig hebben om zo een samenwerking op te bouwen, en de directeur vreest dat de jongeren die tijd niet hebben.

Belang jongeren
Lector residentiële jeugdzorg Peer van der Helm sluit zich aan bij de woorden van Post. Hij vindt dat de hulp voor deze jongeren nooit onderwerp van aanbesteding mag zijn en dat hun belang boven het belang van marktwerking moet worden geplaatst. “Door te kiezen voor aanbesteden als inkoopmodel, vaak voor een korte periode, sleutelen we iedere keer aan de infrastructuur van de jeugdhulp. Daarmee gaat heel veel energie, tijd en geld niet naar het verbeteren van de hulp aan de meest kwetsbaren in onze samenleving.”

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.