Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Twee gemeenten besteden Jeugdzorg disproportioneel aan

De rechter heeft Alphen aan den Rijn en Kaag en Braassem op de vingers getikt, vanwege het disproportioneel aanbesteden van jeugdzorg. Eén van de verwijten luidt dat de gemeenten alle financiële risico’s willen afwentelen op de zorginstellingen. Dit brengt de kwaliteit in het geding. Zodoende moet de aanbesteding voor jeugdzorg overgedaan worden, concludeert de rechter.

De gemeenten eisen in hun aanbesteding dat instellingen volgend jaar 25 minder besteden aan jeugdzorg dan nu. Als instellingen het gekrompen budget overschrijden, dan draaien zij zelf voor die extra kosten op, schrijft NRC. Ook staan de gemeenten geen wachtlijsten toe. Elk kind moet geholpen worden. Daarnaast moeten de partijen de zorg vernieuwen én maatwerk leveren.

Bezwaar
Al vóór de gunning heeft een van de inschrijvers een kort geding aangespannen. Daarin maakt de partij bezwaar tegen de wijze waarop de gemeenten de aanbesteding hebben georganiseerd. In de procedure hebben de gemeenten vervolgens een andere inschrijver als winnaar aangewezen.

Kritisch
De rechter is erg kritisch over de wijze van aanbesteden. Er zijn reële vragen gesteld aan de gemeenten in de nota van inlichtingen, maar de gemeenten hebben de gevraagde informatie niet of onvoldoende verstrekt. Hierdoor zouden de inschrijvers onvoldoende kunnen inschatten wat de omvang van de opdracht is en welke verplichtingen de opdracht zou meebrengen. Ook mag de opdrachtnemer geen wachtlijsten laten ontstaan en moet hij alle financiële risico’s dragen. Hierbij zet de rechter vraagtekens bij het realiteitsgehalte van de gemaximeerde budgetten die door de gemeenten voor jeugdhulp beschikbaar zijn gesteld.

Hoger beroep
De rechter oordeelt daarom dat de risicoverdeling tussen de gemeenten en de opdrachtnemer in de aanbesteding onvoldoende proportioneel is. De aanbesteding moet overgedaan worden. Nu.nl meldt daarop dat de gemeenten het hiermee oneens zijn. Zij gaan in hoger beroep.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres